Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii din România îi cer lui Iohannis să acționeze: 'Independenţa magistraţilor este încălcată'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Klaus Iohannis

Forumul Judecătorilor din România îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa legilor justiţiei. Asociaţia critică modificările propuse de coaliţia PSD-ALDE şi adoptate recent de Parlament.

Copreşedintele Forumului Judecătorilor din România Ionuţ Militaru spune la RFI că nu a existat o consultare pe legile justiţiei, în adevăratul sens al cuvântului: ”Este un memoriu prin care am solicitat nu numai sesizarea CCR cu obiecţie de neconstituţionalitate, ci şi sesizarea Comisiei de la Veneţia, pentru formularea unei opinii cu privire la chestiunile esenţiale care privesc statutul magistratului, independenţa şi imparţialitatea justiţiei (...). Din punctul nostru de vedere, dezbaterea acestor legi în comisia parlamentară nu a fost una reală şi efectivă. De exemplu, Forumul Judecătorilor din România nu a fost invitat la aceste dezbateri. Ulterior, deşi s-a solicitat de către unii membri ai comisiei respective invitarea asociaţiei, s-a respins această solicitare. Pe de altă parte, nu s-a ţinut cont la dezbaterea amendamentelor de avizul negativ al CSM, nici de poziţia fermă a miilor de judecători şi procurori, care au înaintat un memoriu pentru retragerea acestei iniţiative legislative”.

Ei sunt parlamentarii care au vorbit O SINGURĂ dată: când au depus jurământul! Cei din PSD sunt lideri detașați

Ce nemulţumiri au magistraţii? „Critica noastră principală este legată de lipsa unor studii de impact. Vă dau aici un exemplu: s-a votat modificarea duratei Institutului Naţional al Magistraturii la patru ani, la care se adaugă încă doi ani de stagiu pentru absolvenţi. Nu există nici un studiu de impact cu privire la acest aspect. S-au modificat condiţiile de promovare, inclusiv la Înalta Curte a rămas o promovare doar pe baza interviului. Toate aceste chestiuni de resurse umane nu au la bază un studiu de impact, ceea ce înseamnă că în câţiva ani putem asista la un colaps al sistemului judiciar din cauza posturilor vacante şi din cauza numărului de dosare în continuă creştere. Apoi, răspunderea materială a magistratului a fost extinsă, o definiţie extrem de laxă, la orice greşeală de interpretare a legii, care ar fi produs un prejudiciu. Nu există în nici un stat european o formă atât de extinsă de răspundere materială şi după părerea noastră chiar se ajunge la încălcarea independenţei magistratului”, avertizează copreşedintele Forumului Judecătorilor din România Ionuţ Militaru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.