Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii reacționează, după ce Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru legile justiției: 'Parlamentul să aștepte'

csm1609.ro
inspectia judiciara judecator

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) referitor la proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală. Forumul Judecătorilor din România cere ca ”Parlamentul să aștepte și să ia în considerare avizele Comisiei de la Veneția, pentru a nu pune în dificultate parcursul României ca stat membru al Consiliului Europei”.

”Asociația Forumul Judecătorilor din România salută decizia de astăzi, 28 iunie 2018, a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, cu privire la sesizarea Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneția) referitor la proiectele de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală.

Citește și: Vești bune pentru români! Guvernul ridică o fabrică! Ce va produce aceasta.

Forumul Judecătorilor din România a realizat numeroase demersuri în acest sens, către toate subiectele de sezină, naționale sau europene/internaționale, inclusiv către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cu convingerea că punctul de vedere al experților Comisiei de la Veneția va putea fi lămuritor pentru respectarea standardelor statului de drept în România.

Comisia de la Veneția, creată în 1990, reprezintă un organ consultativ al Consiliului Europei în chestiuni constituționale. Comisia este recunoscută pe plan internațional drept o instanță de reflectare independentă. Comisia de la Veneția contribuie, în egală măsură, la diseminarea și dezvoltarea patrimoniului constituțional comun, jucând un rol unic în acordarea promptă a unor soluții constituționale pentru statele în tranziție, conform standardelor și bunelor practici în domeniu. Comisia de la Veneția își propune drept scop să difuzeze și să dezvolte justiția constituțională. Comisia poate emite avize la cererea Comitetului Miniștrilor, a Adunării Parlamentare, a Congresului Autorităților Locale și Regionale din Europa, a Secretarului General și la cererea unui stat, a unei organizații internaționale sau a unui organism internațional care participă la lucrările Comisiei.

Citește și: Va apărea o nouă linie de metrou! Metrorex a făcut totul public

Potrivit art.11 din Constituția României, Statul român se obligă să îndeplinească întocmai și cu bună-credință obligațiile ce-i revin din tratatele la care este parte. Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern. România a aderat la Consiliul Europei (CE), ca urmare a deciziei de la 4 octombrie 1993, formulată prin Rezoluția nr. 37/1993 a Comitetului de Miniștri al CE. Aderarea la Consiliul Europei, organizație fondată pe principiile respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului, pentru valorile democrației și ale statului de drept, a constituit o etapă obligatorie în promovarea demersurilor României de aderare la Uniunea Europeană (UE) și la Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO).

Citește și: ANAF a intrat pe fir! Fraudă impresionantă depistată

Așa cum frecvent a reținut Curtea Constituțională în jurisprudența sa, având în vedere statutul României de parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de stat membru al Consiliului Europei, recomandările Comisiei de la Veneția nu pot rămâne fără efecte în plan practic, fiind avute în vedere la îmbunătățirea cadrului normativ, fără ca aceasta să echivaleze cu o încălcare a principiului supremației Constituției României, statuat în art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală (a se vedea, spre exemplu, Decizia nr. 334 din 26 iunie 201).

Citește și: Vești foarte proaste pentru mii de români! Anunțul vine de la Banca Națională a României

Într-un astfel de context, Parlamentul are obligația de a aștepta și de a lua în considerare în întregime avizele Comisiei de la Veneția, în adoptarea modificărilor legislative preconizate, ca un minim indiciu că statul de drept mai poate funcționa în România și pentru a nu pune în dificultate parcursul statului român ca membru al Consiliului Europei, ștergând cu buretele eforturile autorităților de a respecta partenerii europeni, desfășurate constant în ultimii 20 de ani.” se arată într-un comunicat semnat de judecător Dragoș Călin, Curtea de Apel București, co-președinte al Forumului Judecătorilor, și judecător Anca Codreanu, Tribunalul Brașov, co-președinte al Forumului.

Citește și: Vești bune pentru români! Guvernul ridică o fabrică! Ce va produce aceasta. .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.