Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii, SCRISOARE către ministrul Tudorel Toader. Ce îi solicită magistraţii

UNJR

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a trimis luni, 28 august, o scrisoare ministrului justiţiei Tudorel Toader. Magistraţii îi solicită ministrului să comunice public data până la care se pot trimite comentarii cu privire la propunerile de modificare a legilor justiţiei.

Citeşte şi: Victor Ponta, dus de URGENŢĂ la spital. Ce i s-a întâmplat fostului premier - FOTO

UNJR consideră că "modificarea legilor justiţiei este necesară", acestea având "nevoie de ajustări şi completări pentru ca justiţia să poată răspunde actualelor nevoi şi realităţi din societate".

“In ceea ce ne priveste, suntem de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justitiei pe care le-ati facut. Exista insa si propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care vom veni cu solutii alternative sau de imbunatatire a acestora”, susţin judecătorii în scrisoare.

Pe lângă propunerile ministrului justiţiei, UNJR a anunţat că va face o serie de propuneri. "Propunerile UNJR de modificare a legilor justitiei “vor ajuta atat la intarirea independentei judecatorilor si la cresterea calitatii actului de justitie, cat si la o mai buna protejare a drepturilor si libertatilor cetatenilor”, potrivit documentului.

"Elaborarea legilor justitiei trebuie sa fie rezultatul unui efort comun al celor care fac legi, le aplica si li se aplica", consideră UNJR. Din acest motiv, "o perioada prestabilita clara pentru dezbatere ar da oportunitatea celor interesati ca, dupa analize si consultari, sa vina cu comentarii si sugestii la propunerile (respective), pentru ca acestea sa fie avute in vedere la elaborarea proiectului de lege propriu zis".

Citeşte şi: Adrian Ţuţuianu, anunţ DE PROPORŢII legat de Institutul Cantacuzino: 'Avem nevoie de 25 de MILIOANE de euro anual' .

CONSULTAŢI MAI JOS SCRISOAREA INTEGRALĂ:

Domnului Tudorel Toader
Ministrul Justitiei

Stimate domnule ministru,

In conferinta de presa din data de 25 august 2017 ati afirmat ca, prin dezbaterea publica pe care ati generat-o, ati dori ca toti cei interesati “sa se exprime cu privire la fiecare propunere de modificare in parte” a legilor justitiei, motiv pentru care va solicitam sa comunicati public data pana la care se pot trimite comentarii cu privire la propunerile pe care le-ati facut.

De asemenea, va solicitam sa comunicati public si data la care, dupa ce veti avea in vedere reactiile la propunerile pe care le-ati pus in dezbatere, preconizati sa trimiteti proiectul pentru avizare la CSM.

Modificarea legilor justitiei este necesara si reprezinta un moment crucial pentru justitia si societatea romaneasca. Vechi din 2004, cu modificari ulterioare, actualele legi ale justitiei au nevoie de ajustari si completari pentru ca justitia sa poata raspunde actualelor nevoi si realitati din societate. Asa cum am spus in scrisoarea anterioara, dorim sa ne implicam cu intreaga experienta in acest proiect necesar pentru o mai buna functionare a justitiei.

In ceea ce ne priveste, suntem de acord cu o parte din propunerile de modificare a legilor justitiei pe care le-ati facut.

Exista insa si propuneri care vor avea efecte contrare celor dorite, motiv pentru care vom veni cu solutii alternative sau de imbunatatire a acestora.

Pe langa propunerile pe care le-ati facut, avem si noi o serie de propuneri de modificare pe care dorim sa le facem si ne asteptam sa fie incluse in proiectul pe care-l veti trimite la CSM. Aceste modificari vor ajuta atat la intarirea independentei judecatorilor si la cresterea calitatii actului de justitie, cat si la o mai buna protejare a drepturilor si libertatilor cetatenilor.

Subliniem, de asemenea, ca rezolvarea problemelor din justie implica si gasirea de solutii pentru degrevarea instantelor, Romania fiind una din tarile cu cel mai mare numar de dosare pe cap de locuitor. O astfel de degrevare necesita atat masuri legislative, cat si logistice si de personal, solutii care vor trebui gasite in viitorul apropiat. Problema volumului mare de dosare pe instante a fost subliniata si in Memorandumul privind justitia adoptat de adunarile generale ale instantelor in octombrie 2016.

Elaborarea legilor justitiei trebuie sa fie rezultatul unui efort comun al celor care fac legi, le aplica si li se aplica.

Din acest motiv, o perioada prestabilita clara pentru dezbatere ar da oportunitatea celor interesati ca, dupa analize si consultari, sa vina cu comentarii si sugestii la propunerile pe care le-ati facut, pentru ca acestea sa fie avute in vedere la elaborarea proiectului de lege propriu zis.

Va solicitam, in consecinta, sa ne comunicati data pana la care se pot trimite comentarii la propunerile pe care le-ati facut si data la care preconizati ca, dupa analizarea comentariilor primite, veti trimite proiectul de lege pentru avizare la CSM.

Cu stima,

Judecator Dana Girbovan
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.