Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Judecătorii spun de ce l-au condamnat la 20 de ani de pușcărie pe torționarul Ion Ficior / DOC

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti l-au condamnat, în primăvară, la 20 de ani de pușcărie pe torționarul Ion Ficior, iar acum își motivează sentința. Ei spun, în motivarea deciziei, că prin regimul aplicat de acesta la Periprava şi-a propus lichidarea fizică şi psihică a deţinuţilor. Totodată, magistrații spun că pedeapsa care s-ar fi cuvenit fiind cea pe viaţă.

Ion Ficior e acuzat de crime împotriva umanităţii după ce sub coamanda sa ar fi murit peste 100 de deţinuţi politic, dar decizia nu e definitivă. CAB notează că sunt probe care arată că regimul impus de Ion Ficior a dus la lichidarea fizică şi psihică a acelor deținuți.

Actul judecătorilor conține și declarațiile cutremurătoare date în instanță de cei care au supraviețuit torturii de la Periprava.

MOTIVAREA INTEGRALĂ POATE FI CONSULTATĂ AICI

”Toate probele demonstrează, în mod neechivoc, faptul că, bătăile din colonie erau aplicate fie la ordinul, fie cu acordul inculpatului, acesta de multe ori, fiind prezent la locul unde se administrau aceste bătăi. Chiar dacă inculpatul nu era comandant al coloniei, în anii 1958-1959, el era cel care se implica în pedepsirea deținuților, el era cel care era cunoscut de deținuți ca fiind șef în colonie, comportându-se ca atare și având puteri de facto în acest sens.

O altă măsură care a condus la distrugerea fizică și a stării de sănătate a deținuților a fost munca extenuantă.

Citește și: O vedetă de la Antena 1 a fost filmată în timp ce făcea videochat / FOTO

Aproape toți cei audiați în cauză au arătat că normele erau imposibil de efectuat, lucrau de dimineață și până seara, cu picioarele în apă (cei care lucrau la stuf), mergeau kilometri întregi pe jos atât până la locul de muncă dar și de la locul de muncă înspre barăci, primeau bătaie și alte pedepse dacă nu își făceau normele iar cei mai mulți nu reușeau să le facă.

Față de mărturiile foștilor deținuți, Curtea reține că în ansamblul tratamentelor inumane s-a înscris și munca istovitoare, extenuantă, pe care erau nevoiți să o presteze deținuții politici, peste posibilitățile și puterile lor fizice, mai ales raportat la starea generală a organismului lor, slăbit de ani de detenție prelungită și de înfometare.

Citește și: Galaxy Note 7 va ajunge mai târziu pe piață: Ce s-a întâmplat

Un alt factor care a contribuit la degradarea stării fizice și psihice a deținuților, la îmbolnăvirea unora și la decesul altora, au fost și condițiile de detenție, lipsa oricărei igiene atât a spațiilor de locuit dar și a igienei corporale, lipsa apei potabile. Așa cum a rezultat din probele administrate în cauză deținuții beau apă direct din Dunăre, nefiltrată, ceea ce a condus la îmbolnăvirea acestora de boli digestive. Barăcile erau reci, neîncălzite, unele aveau sobe , altele nu și nu puteau arde în ele decât câteva bețe de floarea soarelui sau coceni. Pe bac, deținuții trăiau într-o mizerie de neimaginat, în aceeași cameră în care stăteau câte 100 de deținuți fiind nevoiți să își satisfacă și necesitățile fiziologice. Așa cum va rezulta din declarația martorului Bjoza Octav, din partea stângă a bacului beau apă iar pe partea dreaptă aruncau materiile fecale. Deținuții nu se spălau cu lunile, dormeau în aceleași haine în care munceau, de cele mai multe ori acestea fiind ude, pentru că nu aveau unde să le usuce.

Citește și: A fost descoperită o planetă asemănătoare Pământului: E potențial locuibilă

Probele administrate atât în cursul urmăririi penale cât și în cursul cercetării judecătorești evidențiază, fără niciun dubiu, faptul că în Colonia de muncă Periprava, nu a existat niciun fel de îngrijire medicală iar deținuții care se îmbolnăveau erau lăsați să moară. Și cum bolile care se instalau în rândul deținuților erau frecvente, prin urmare și decesele erau frecvente, iar inculpatul cunoștea despre aceste situații, nefăcând nimic pentru a curma aceste evenimente. Decesele, așa cum s-a arătat nu s-au instalat în rândul vârstnicilor ci foarte multe au fost în categoria deținuților tineri, neacordându-li-se nici cea mai mică șansă la viață. Aceștia au murit de boli tratabile în alte condiții, firești, numai că în colonia de muncă, viața deținuților politici nu era prețuită.

Din probele administrate rezultă și faptul că, deținuții inapți(bolnavi și incapabili de muncă), în loc să fie tratați erau lăsați să moară de foame.

Citește și: Amenzi uriașe și suspendarea permisului de conducere pe viață: Noi modificări propuse la codul rutier

Așa cum a relatat partea civilă D.M., un om a cărui credibilitate și verticalitate nu poate fi pusă la îndoială, fiind o persoană cu un echilibru desăvârșit, inculpatul le spunea deținuților politici că „ nu au venit acolo să trăiască, ci au venit să moară, pentru că în locul lor, a doua zi vin alți dușmani ai poporului”.

Toți deținuții audiați în cauză au declarat unul și același lucru: nu a existat niciun fel de asistență medicală.

Umilința a făcut parte și ea din tratamentul inuman aplicat sistematic deținuților, așa cum rezultă din probele administrate. Deținuților li se aplicau tot felul de tratamente degradante și erau adesea puși în situații umilitoare. Erau puși, așa cum a rezultat din declarațiile martorilor și părților civile, să smulgă stuful care nu era defrișat complet, cu dinții din pământ, erau loviți cu piciorul în partea dorsală de gardieni, fără niciun motiv.

Citește și: Un preot organizează un concurs de bătut…toaca / VIDEO

Cadavrele decedaților erau lăsate pe bac, până când se adunau un număr suficient, pentru a fi luate de acolo cu un șlep, sau, erau mâncate de șobolani, până când venea medicul oficial să le facă formele de deces. Erau apoi învelite în rogojini și duse în gropi comune, pe timp de noapte, cărate cu căruțele care de obicei transportau materiile fecale.

Deși acesta s-a apărat în sensul că nu a comis niciuna dintre faptele puse în sarcina lui, arătând și că nu îi mai ține minte pe niciunul dintre foștii deținuți, probele administrate nu lasă loc de dubiu. Inculpatul era cel care coordona întreaga manoperă de lichidare a deținuților, uneori participând în mod direct la evenimente.

Citește și: I-a ars casa, dar așa a aflat că avea o perlă de 100 de milioane de dolari / VIDEO

Curtea a subliniat importanta dreptului victimelor si a familiilor lor de a cunoaste adevarul asupra circumstantelor evenimentelor care au condus la o violare masiva a unor drepturi fundamentale, cum este dreptul la viata, fapt ce implica o ancheta judiciara eficace si eventual dreptul la despagubiri. Din acest motiv, in cazul folosirii masive a fortei impotriva populatiei civile, pe parcursul manifestarilor antiguvernamentale ce au precedat tranzitia de la un regim totalitar catre un regim mai democratic, Curtea nu a putut accepta ca o ancheta este eficace, daca se finalizeaza in urma prescriptiei raspunderii penale, in conditiile in care autoritatile, ele insele, au ramas inactive. Deopotriva, Curtea a subliniat ca amnistia este pe deplin incompatibila cu datoria pe care o au Statele de a ancheta actele de tortura si de a lupta impotriva crimelor internationale.”, notează judecătorii.

Citește și: Justin Bieber și-a făcut o nouă iubită: După modelul Sofia Richie a trecut la un alt fotomodel / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.