Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jumătate dintre companii vor investi în 2022 la acelaşi nivel ca anul trecut, arată datele indicatorului FIC Business Sentiment Index

Economica.net
investitii fonduri dezvoltare

Jumătate dintre oamenii de afaceri estimează că, pentru acest an, investiţiile planificate sunt la niveluri similare cu cele din 2021, iar 40% dintre aceştia spun că plănuiesc să investească sume mai mari comparativ cu perioada precedentă, arată datele indicatorului FIC Business Sentiment Index, ediţia de primăvară, publicat joi de Consiliul Investitorilor Străini.

Potrivit sondajului, peste 50% dintre respondenţi au planuri de extindere a forţei de muncă şi 37% păstrează aceste planuri pentru următoarele 12 luni la niveluri similare cu cele de anul trecut. În acelaşi timp, doar 45% din totalul celor chestionaţi sunt de părere că forţa de muncă este competitivă. De asemenea, în ceea ce priveşte modul de lucru hibrid, 45% dintre companii estimează că mai mult de un sfert dintre angajaţi vor continua să lucreze de acasă, potrivit Agerpres.ro.

Indexul Business Sentiment relevă, totodată, că jumătate dintre investitori au în plan să investească în acest an la niveluri similare cu cele din 2021, în timp ce 40% spun că vor să investească sume mai mari, comparativ cu perioada precedentă. Banca Naţională a României (BNR) a raportat investiţii directe ale nerezidenţilor în valoare de 7 miliarde euro pentru 2021, cel mai bun an pe acest segment, notează sursa citată.

În privinţa infrastructurii, transparenţei şi coerenţei aplicării politicilor publice, reducerii birocraţiei şi a poverii reglementărilor, trendul rămâne constant cu ediţiile precedente ale Indexului. Astfel, 65% dintre respondenţii ediţiei din primăvara 2022 consideră că aceste domenii rămân necompetitive şi că sunt necesare reforme pentru recuperarea decalajelor faţă de ţările europene.

De asemenea, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi programele operaţionale reprezintă oportunităţi pentru susţinerea şi implementarea reformelor necesare prin alocarea şi absorbţia de fonduri europene.

Ultima ediţie a Business Sentiment Index evidenţiază, în acelaşi timp, şi alte măsuri care ar putea spori încrederea investitorilor, cum ar fi dialogul calitativ cu investitori şi consultarea cu mediul de afaceri după modelul Forumului pentru investiţii organizat de Consiliul Investitorilor Străini în parteneriat cu Guvernul României. "Crearea unor strategii clare privind investiţiile prioritare şi proactivitatea cu potenţialii investitori prin intermediul unei agenţii pentru promovarea investiţiilor ar putea, de asemenea, să faciliteze atragere de investiţii private", sunt de părere realizatorii sondajului de specialitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.