Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Junta thailandeză propune pedeapsa cu MOARTEA pentru actele mari de corupţie

Oficialii thailandezi găsiţi vinovaţi în cazuri de corupţie privind sume mai mari de 1 miliard de bahţi (28 milioane de dolari) ar putea fi condamnaţi la moarte, potrivit unui proiect legislativ aprobat luni de militarii din comitetul pentru reforma naţională, transmite Reuters, conform agerpres.

Citeşte şi: Hong Kong: Un deputat pro-democraţie, atacat la aeroport

Proiectul, în favoarea căruia au votat 155 din cei 162 de membri ai comitetului, mai prevede şi că oficialii condamnaţi pentru acte de corupţie implicând sume mai mici de 1 miliard de bahţi pot primi până la cinci ani de închisoare.

Noile propuneri mai trebuie aprobate de guvern, parlament şi comitetul constituţional, procedură care poate dura destul de mult.

Potrivit analiştilor, introducerea pedepsei cu moartea pentru corupţie reprezintă un nou pas al juntei aflate la putere pentru a-şi ţine sub control oponenţii, inclusiv pe aliaţii fostului premier Thaksin Shinawatra, alungat de la putere prin puciul din 2006.

Actuala juntă a preluat puterea în 2014, după luni de proteste care au dus la demisia premierului civil Yingluck Shinawatra, sora mai mică a Thaksin. De atunci, militarii au încercat să-şi consolideze reputaţia anticorupţie prin acţiuni împotriva reţelelor clientelare, fără a se apropia însă de monarhie, armată şi religie, cele mai puternice instituţii ale ţării. Au fost vizaţi în schimb îndeosebi oponenţii juntei, inclusiv susţinători ai foştilor premieri Yingluck şi Thaksin Shinawatra, prin restrângerea libertăţii de adunare şi arestarea unor membri ai opoziţiei.

Citeşte şi: Prim-ministrul israelian este la un pas de inculpare într-un dosar de corupție

Un analist a precizat pentru Reuters că noul proiect reprezintă mai curând o măsură de prevenire a actelor de corupţie şi un "foc de avertisment" şi nu ar urma să aibă vreun impact asupra procesului în care Yingluck Shinawatra a fost pusă sub acuzare pentru neglijenţă penală într-o schemă de subvenţionare a producătorilor de orez.

Pedeapsa capitală pentru corupţie a figurat şi până acum în legislaţia thailandeză, dar până acum niciun oficial nu a fost executat pentru astfel de acte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.