Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurma, previziuni sumbre pentru luna februarie: Presiunea pe spitale va crește; valul Omicron va produce oficial peste 10.000 de decese

Facebook
Octavian Jurma

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma anunță recorduri negative ale epidemiei în România la începutul lunii februarie. Medicul susține că astăzi vor fi raportate peste 35.000 de cazuri, iar în această săptămână mai mult de 200.000 de români se vor infecta, dintre care 20.000 vor fi copii, care vor ajunge în spital în număr de peste 1.000. Acesta avertizează că presiunea valului asupra spitalelor va crește foarte mult în următoarele trei săptămâni, iar bilanțul deceselor din valul 5, „lăsat liber”, va fi, oficial, de peste 10.000.

Medicul are și o veste mai puțin alarmantă despre mortalitatea  în rândul copiilor în valul 5: „Nu există un raport că Omicron crește mortalitatea în rândul copiilor, chiar dacă crește spitalizarile. Până acum numărul minorilor în ATI rămâne mai scăzut decât în Delta”.
În același timp, Octavian Jurma critică autoritățile pentru ridicarea restricțiilor la intrarea în țară: „scurtarea carantinei la 5 zile fără test este măsură majoră de relaxare în vârful valului 5 și e o decizie pur politică. Tocmai de aceea e stupid că nu se face diferența între vaccinați și nevaccinati. Este evident că e nevoie de un test rapid negativ pentru a nu ieși din carantină în perioada infecțioasă a bolii, cum face Marea Britanie pentru a permite ieșirea după 5 zile”.
35.000 de cazuri - MARȚI, peste 200.000 de cazuri în această săptămână. Numărul real al infectaților - 1 milion
„Mâine vom începe săptămâna (valorile de marți sunt cele înregistrate luni) cu valori peste 35,000 de cazuri pe zi, poate chiar peste 40,000 și un vârf săptămânal în jurul a 45,000 de cazuri pe zi. (...) În această săptămâna vom înregistra peste 200,000 de cazuri noi de COVID-19, ceea ce înseamnă că în realitate 1 milion de români se vor infectă (la o rată conservatoare de detecție de 1 din 5)”, a anunțat Octavian Jurma pe baza prognozelor făcute pentru evoluția epidemiei în această săptămână.
„Minim 20,000 dintre aceștia (200.000 - n.red.) vor fi copii, care depind exclusiv de adulți pentru protecția lor.  (...) Din păcate am depășit 10,000 de internări dintre care 903 la ATI (raportul GCS scade internările la ATI de parcă nu ar fi tot spitalizări). Aparent Omicron este mult mai blândă pentru că se răspândește mult mai repede decât progresează boala și valul de internări a rămas și mai mult în urma valului de infectări”, a mai precizat Jurma.
„În această săptămâna vom depăși totalul zilnic de 15,000 de internați și săptămâna viitoare vom atinge sau depăși recordul valului Delta de 20,000 internări. Din păcate 8% dintre internări sunt minori în valul 5-Omicron, un procent de aproape 3x mai mare decât în valul 4-Delta, ceea ce înseamnă că și internările la minori vor depăși un total zilnic de 1,000 de copii internați. Evident faptul că Omicron pune mai mulți copii în spital decât Delta nu e tocmai o dovadă că e mult mai blândă. Chiar dacă ni se dă de înțeles că spitalizarile sunt de fapt provocate mai ales de Delta (că doar Omicron e mai blândă), nu există nici o umbră de îndoială că Omicron reprezintă deja de săptămâna trecută peste 90% din cazurile secvențiate”, explică medicul.
„Urmează așadar că în următoarele 3 săptămâni valul 5-Omicron să lovească rău spitalele, care se vor umple de români care s-au lăsat convinși chiar de autorități că "Omicron e mult mai blanda". Deși mortalitatea în valul 5-Omicron rămâne încă marea necunoscută (săptămâna trecută CNSCBT-INSP a "uitat" să publice raportul VOC). Am adăugat o prognoza optimistă placând de la premisa a unei reduceri cu 50% a mortalității la 21 de zile față de cea mai scăzută mortalitate din valul 4-Delta. Chiar și așa la maximum de optimism, prognoza nu arată bine cu valori apropiate de vârful valului Delta. Chiar dacă mortalitatea este cu 75% mai redusă decât în valul Delta tot vom avea peste 250 de decese pe zi la finalul lunii februarie, când numărul de cazuri ar trebui să fie în scădere rapidă. Până la urmă și valul 5-Omicron va lasă în urmă mai mult de 10,000 decese oficiale, la fel că toate valurile lăsate  libere de până acum. Iar toate acestea prespun că BA2 nu va produce și la noi un val de Omicron în valul de Omicron, care să ne mai ia odată la infectat copiii pe care i-a iertat BA1”, potrivit prognozei făcute de Jurma, publicată pe Facebook.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.