Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fără precedent în România: jurnalist obligat de Judecătorie să-și divulge sursele; a scris o anchetă despre un europarlamentar

LAOMS
cenzura represiune

Judecătoria Iași îi cere jurnalistului Gabriel Gachi, de la Reporter de Iași, să își dezvăluie sursele informațiilor, se arată într-o decizie a instanței. Totul a început după ce gazetarul a scris o anchetă despre modul în care europarlamentarul Tudor Ciuhodaru și directorul spitalului de Neurochirurgie Iași, Lucian Eva, pontează prezența în gărzi ca medic. Jurnalistul a fost dat în cele din urmă în judecată de Lucian Eva.

„În baza disp. art. 400 C. proc. civ. repune cauza pe rol şi fixează termen pentru continuarea judecăţii la T: 30.08.2022, ora 8,30 pentru când se citează părţile. Pune în vedere reclamanţilor să certifice toate înscrisurile depuse la dosarul cauzei, cu titlu de probatorii, respectiv fişele de pontaj din volum II al dosarului. Pârâţii Reporter Is şi Gachi Gabriel să facă precizări despre sursa infomaţiilor obţinute pentru editarea articolelor menţionate de către reclamanţi. Cu cale de atac odată cu fondul”, arată Judecătoria Iași. Decizia a fost pronunțată marți de Judecătoria Iași și nu e definitivă.

„Sunt documente oficiale provenite din surse autorizate. Nu sunt „urechisme“, bârfe. Documentele au fost depuse, ele au fost prezentate în facsimil în articolele noastre. Sunt date publice ale unei instituţii finanţate public“, a explicat Gabriel Gachi pentru Paginademedia.ro.

„Nu ştiu ce precizări să facem mai mult de atât. Nu-mi dau seama exact ce a avut în vedere doamna judecătoare. Este o cerere inedită. Noi am considerat că importante sunt informaţiile în sine şi nu originea lor. Ne-am manifestat uimirea faţă de această cerere. Noi suntem o publicaţie de investigaţie şi am derulat pe o perioadă de un an şi jumătate o campanie ce cuprinde 6 articole. Două dintre ele se referă la pontajele europarlamentarului Tudor Ciuhodaru şi ale directorului spitalului, Lucian Eva, care face şi 10 gărzi pe lună. Număr foarte mare de gărzi, de norme, concentrate într-un număr mic de zile. Sunt norme inumane, supraomeneşti”, a spus jurnalistul.

Următoarea înfăţisare în instanţă este pe 30 august, dar Gabriel Gachi a declarat că va contesta această cerere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.