Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnaliştii Sky News care au inventat traficanţi de arme în România, scoşi basma curată în Marea Britanie

captura Facebook
sky news romania

OFCOM, echivalentul britanic al CNA, i-a absolvit de încălcarea Broadcasting Code pe jurnaliștii britanici implicaţi în povestea traficului de arme pe teritoriul României, potrivit revista22.ro. Justiția Regatului Unit a refuzat comisia rogatorie cerută de români, iar Home Office a considerat inutilă transmiterea adreselor jurnaliștilor de la Sky News pentru a putea fi citați și audiați de partea română.

Potrivit sursei citate, OFCOM a primit peste 190 de sesizări după data de 7 august 2016, când a fost difuzat în Marea Britanie un reportaj realizat de Sky News despre tra­ficul de arme pe teritoriul României. Re­clamațiile au vizat caracterul înscenat al poveștii, informațiile contrafăcute și lipsa oricărei deontologii jurnalistice.

Vezi şi: Coincidență nefastă: Ministrul Educației, școlit la una dintre 'fabricile de diplome' percheziţionate de procurori

DIICOT a deschis un dosar de anchetă privind co­mu­ni­carea de informații false prevăzută la Art. 404 CP, atât pe numele cetățenilor bri­ta­nici din echipa Sky News condusă de Stu­art Ramsey, cât și pe numele cet­ă­țe­nilor români care au participat la rea­li­za­rea reportajului de știri.

Analiza în zece pagini a cazului Sky News, publicată ulterior și în Buletinul OFCOM 322/2017, a avut în vedere Art. 5.1 din Co­dul audiovizual britanic care prevede că „știrile, în orice formă, trebuie realizate cu acuratețea cuvenită și prezentate cu im­parțialitatea corespunzătoare“. Din ce­le aproape 200 de plângeri au fost se­lec­ta­te câteva aspecte care privesc acuratețea și imparțialitatea invocate în Art. 5.1. Co­mi­sia i-a audiat numai pe cei din echipa Sky News. Punctul de vedere al românilor implicați nu a fost cerut, iar ancheta DIICOT a fost doar menționată în in­tro­du­cere. Astfel, Ramsey și tovarășii au putut sus­ține liber orice neadevăr, dând im­pre­sia că au făcut o treabă beton în interes pu­blic, mai scrie revista22.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.