Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnaliştii spaniolo denunţă presiunile din partea partidului stângii radicale Podemos

podemos-presser-king

Principala asociaţie a jurnaliştilor din Spania a acuzat luni conducerea partidului stângii radicale Podemos că încearcă să controleze activitatea jurnaliştilor hărţuindu-i, în special pe reţelele de socializare, relatează AFP. Plângerea survine într-un context de presiuni tot mai mari asupra presei, de la preşedintele american Donald Trump, care acuză media că publică ştiri false, până la candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, care critică acoperirea mediatică, trecând prin Ungaria sau Turcia.

Asociaţia Presei din Madrid (APM), care reuneşte jurnaliştii principalelor media din Spania, denunţă într-un comunicat metodele Podemos, bazându-se pe mărturii şi dovezi aduse de către ''un grup de jurnalişti care se simt hărţuiţi şi puşi sub presiune de către echipa de conducere a Podemos, sub şefia lui Pablo Iglesias''. Asociaţia ''cere ca Podemos să renunţe odată şi pentru totdeauna la această campanie sistematică de hărţuire pe reţelele de socializare pe care o duce împotriva jurnaliştilor profesionişti de la diferite media, pe care îi intimidează sau îi ameninţă când nu este de acord cu informaţiile lor''.

Ea ''consideră total incompatibil cu sistemul democratic când un partid, indiferent care este el, încearcă să orienteze şi să controleze activitatea jurnaliştilor şi să limiteze independenţa lor''. AMP scrie că hărţuirile durează de peste un an şi iau forma unor ''reproşuri şi aluzii personale în cursul unor interviuri, reuniuni publice sau direct pe Twitter'', precum şi a unor ''mesaje şi apeluri telefonice de intimidare''. Contactată de AFP, asociaţia a refuzat să detalieze numărul jurnaliştilor şi al media vizate şi să ofere exemple precise. Dar confruntările sunt frecvente între Podemos şi instituţiile media pe care partidul le consideră ostile.

Purtătoarea de cuvânt a Podemos în parlament, Irene Montero, a reacţionat luni propunând o întâlnire cu APM, exprimându-şi totodată regretul că asociaţia nu s-a adresat partidului, conform Agerpres. Partidul antiausteritate Podemos, înfiinţat în ianuarie 2014, este acum cea de-a treia forţă politică din Spania şi conduce, în cadrul unor coaliţii, oraşe precum Madrid sau Barcelona.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.