Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Jurnalistul Radu Tudor: 'Preafericitul Daniel s-a vaccinat? Dacă nu s-a vaccinat, când o va face?

Radu Tudor

Jurnalistul Radu Tudor lansează două întrebări pentru Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prefericitul Daniel.

„1 . Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Preafericitul Daniel, s-a vaccinat?

2. Daca nu s-a vaccinat, cand o va face, in spiritul crestin al exemplului pentru salvarea vietii conationalilor sai?”, spune Radu Tudor pe blogul său personal.

Înainte să pună întrebările el expune și contextul în care se află România în momentul de față, dar și rolul BOR în campania de vaccinare.

„Dupa ce Biserica Ortodoxa Romana a fost pusa in situatia de a reactiona de mai multe ori in pandemie pe tema implicarii/neimplicarii sale in efortul medical anti-COVID19, a sosit si momentul incetinirii dorintei romanilor de a se vaccina. De altfel, anticipat de specialisti inca din 27 decembrie 2020, prima zi a campaniei de vaccinare.

In cercurile fundamentaliste si conspirationiste, ce invoca in mod abuziv biserica, preotii sau credinta pentru a respinge sfaturile medicilor si recomandarea ferma de vaccinare pentru salvarea vietilor, numele BOR e vehiculat zi si noapte.

Pana acum, BOR a reactionat destul de bine, prin comunicate care au precizat clar ca respecta valorile medicinei si intelege necesitatea vaccinarii.

Mai mult, Patriarhul Daniel s-a infatisat in public cu masca, pentru a da un exemplu si un mesaj enoriasilor.

De altfel, chiar purtatorul de cuvant al BOR Vasile Banescu s-a imbolnavit de COVID19, dupa care s-a vaccinat.

In acest context al necesitatii unui nou impuls simbolic, pentru a evita infectari si decese intr-un noul val de pandemie din toamna, pun si eu doua intrebari”, spune Radu Tudor înainte să pună întrebările.

Poziția BOR

” Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este, ca fiecare dintre noi, o persoană cu un profil medical personal, care s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său și care a reflectat la „caracterul voluntar, gratuit și sigur al actului de vaccinare, precum și la faptulul că acesta este un drept, nu o obligație.” Dacă va decide, într-adevăr, să se vaccineze, așa cum am mai comunicat, Patriarhia Română va anunța public lucrul acesta.

Dincolo de aceste aspecte ce țin de registrul unor decizii firesc personale, poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate.

Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.

În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare. Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremelor. Doar cineva bine informat din surse sigure, credibile, validate instituțional, poate lua o decizie adecvată, menită să îi protejeze sănătatea personală și pe a celor dragi”, a declarat zilele trecute Vasile Bănescu, exclusiv pentru RomâniaTV.net.

Vezi și: Patriarhul Daniel discută de trei luni de zile cu propriul medic despre eventualitatea propriei sale vaccinări .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.