Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justin Trudeau face acuzații grave: China, ingerinţă 'agresivă' în alegerile federale din Canada

www.thestar.com
Justin Trudeau

Premierul canadian Justin Trudeau a acuzat China că a încercat să intervină în alegerile federale din Canada din 2019. Astfel, el a acuzat Beijingul că joacă ”jocuri agresive” cu democraţiile şi că vizează instituţiile canadiene, relatează BBC, potrivit News.ro.

Acuzaţia prim-ministrului canadian are loc în momentul în care presa locală relatează că serviciile de informaţii canadiene au identificat o ”reţea clandestină” de candidaţi susţinuţi de Beijing la alegerile desfăşurate în 2019.

Cel puţin 11 candidaţi au fost susţinuţi de China la alegerile federale din 2019, i-au spus oficialii lui Trudeau.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Axterne a declarat că Beijingul ”nu are niciun interes” în afacerile interne ale Canadei.

Citând oficiali anonimi ai serviciilor de informaţii, radiodifuzorul local Global News a anunţat că Beijingul a direcţionat fonduri către candidaţi şi că agenţii chinezi au acţionat din postura de consilieri de campanie pentru mulţi candidaţi.

Într-unul dintre cazuri, finanţarea de 250.000 de dolari a fost direcţionată prin biroul unui parlamentar provincial din Ontario.

Operaţiunea, care se pare că a fost condusă din cadrul consulatului Chinei din Toronto, a încercat să plaseze agenţi în birourile parlamentarilor în serviciu, în încercarea de a influenţa din punct de vedere politic, potrivit Global News.

De asemenea, au fost întreprinse eforturi pentru a ”coopta şi corupe” foşti oficiali canadieni în încercarea de a câştiga influenţă în cercurile politice.

Se crede că tentativa de ingerinţă a vizat ambele partide politice majore - Partidul Liberal al lui Trudeau şi Partidul Conservator de opoziţie. Cu toate acestea, nu este clar dacă operaţiunea a avut succes.

”Am luat măsuri semnificative pentru a consolida integritatea proceselor noastre electorale şi a sistemelor şi vom continua să investim în lupta împotriva interferenţei electorale, amestecului străin al democraţiilor şi instituţiilor noastre”, a declarat Trudeau reporterilor, luni.

”Din păcate, vedem că ţări, actori de stat din întreaga lume, fie că este vorba despre China sau alţii, continuă să joace jocuri agresive cu instituţiile noastre, cu democraţiile noastre”, a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a afirmat că Beijingul nu are interes să se amestece în alegerile din Canada.

”Relaţiile de la stat la stat pot fi construite doar pe bază de respect reciproc, egalitate şi beneficii reciproce”, a spus el într-o conferinţă de presă.

”Canada ar trebui să înceteze să facă remarci care afectează relaţiile dintre China şi Canada”, a adăugat el.

Atorităţile au spus că investighează acuzaţiile potrivit cărora China ar fi deschis secţii de ”poliţie” neoficiale pe teritoriul canadian.

Luna trecută, Royal Canadian Mounted Police a anunţat că investighează informaţiile referitoare la ”activitate infracţională privind aşa-numitele secţii de «poliţie»”, care au fost înregistrate şi în mai multe ţări europene.

Mai multe state UE, inclusiv Irlanda şi Ţările de Jos, au ordonat deja Chinei să închidă posturile de poliţie, care ar fi fost folosite pentru a face presiuni pe oponenţii Guvernului să se întoarcă în China şi să fie acuzaţi penal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.