Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justin Trudeau şi omologul său japonez, Fumio Kishida, pun la cale consolidarea legăturilor economice - Video

Sportsnet
Justin Trudeau

Premierul canadian Justin Trudeau şi omologul său japonez, Fumio Kishida, şi-au afirmat joi, la Ottawa, dorinţa de a consolida legăturile economice, dar şi parteneriatul în domeniul securităţii în regiunea Asia-Pacific, notează AFP, citat de Agerpres.

"Am vorbit mult despre modul în care Canada poate fi un furnizor de încredere, nu numai de energie, ci şi de minerale esenţiale, resurse, inclusiv agricole", a declarat Justin Trudeau în cursul unei conferinţe de presă comune în capitala canadiană.

Întâlnirea lor a fost, de asemenea, o oportunitate de a discuta despre reforma majoră a strategiei de apărare a Japoniei care şi-a crescut considerabil cheltuielile militare.

Un anunţ "primit foarte favorabil" de Canada, a indicat Justin Trudeau, amintind situaţia din Asia. În această regiune, el a arătat cu degetul "ascensiunea unor puteri autoritare din ce în ce mai contestatare, fie că este vorba despre Rusia sau China (...) tot mai perturbatoare".

Fumio Kishida este primul şef de guvern asiatic care a vizitat Canada de când Ottawa a anunţat în noiembrie o nouă politică pentru Asia-Pacific pentru a contracara influenţa chineză.

Într-un moment în care "ordinea internaţională este expusă la diverse provocări, (...) ne vom întări cooperarea cu Canada pentru a menţine şi consolida pacea şi stabilitatea", a explicat Kishida.

"Am convenit că ne vom opune ferm încercărilor unilaterale de a schimba statu quo-ul prin forţă în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud", a adăugat el.

În domeniul energetic, Fumio Kishida consideră că gazul natural lichefiat va juca un "rol crucial" în tranziţia energetică a Japoniei.

Canada urmează să devină un furnizor important de energie pentru Japonia şi Coreea de Sud, în special prin terminalul de export de gaze naturale lichefiate (GNL) care urmează să fie deschis în 2025 în vestul ţării, în Columbia.

În turneu pentru a se întâlni cu omologii săi din alte ţări din G7, a cărui preşedinţie a fost preluată de Japonia pentru un an, premierul japonez şi-a vizitat aliaţii din Europa în această săptămână înainte de a se deplasa în America de Nord.

După vizita sa în capitala Canadei, Fumio Kishida pleacă vineri la Washington.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.