Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția, cartoful fierbinte din PSD - Cum a rămas Tudorel Toader fără susținere politică

Inquam Photos / Octav Ganea
Guvern Tudorel Toader

Justiția a ocupat agenda publică și politică în ultimii trei ani, majoritatea PSD-ALDE dând dovadă de un interes deosebit pentru acest domeniu.

Celebra OUG 13, care a scos sute de mii de oameni în stradă, dată la puțin timp după instalarea guvernului Grindeanu, a dus la înlocuirea lui Florin Iordache cu Tudorel Toader.

De la preluarea mandatului, opinia publica, dar și clasa politică au fost cu ochii pe ministrul Justiției. Deși au fost luate anumite măsuri dorite de Putere, Toader a refuzat, în cele din urmă, să modifice codurile penale prin ordonanță.

Mai mulți înalți magistrați remarcă faptul că modificările aduse unor legi din domeniul justiției în mandatul lui Tudorel Toader s-au făcut în perioade lungi de timp, nefiind vorba despre schimbări cu impact major asupra legislației penale.

Citeste și Culisele CEX PSD: toate drumurile duc la Dăncilă

Amânarea emiterii ordonanței de urgență pentru modificarea codurilor penale și, în cele din urmă, refuzul de a merge în Guvern cu actul normativ i-ar putea aduce lui Tudorel Toader finalul carierei de ministru.

Soarta lui Tudorel Toader ar fi decisă în ședința Comitetului Executiv al PSD de astăzi, zi în care se dezbate, in Parlament, și motiunea care il vizeaza pe ministrul Justiției.

De-a lungul timpului, relația dintre Liviu Dragnea și Tudorel Toader a fost una tensionată, existând momente în care liderul PSD l-a avertizat public privind retragerea susținerii. Mai mulți lideri sociali-democrați i-au cerut ministrului ordonanțe de urgențe privind completurile de 5 ale ÎCCJ, care să dea posibilitatea rejudecării cauzelor soluționate de completurile formate nelegal după anul 2014, precum și pentru modificarea codurilor penale.

Un proiect de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală a ajuns la CSM recent, însă Tudorel Toader a renunțat la demers. Astfel, comisia specială pentru legile justiției și-a reluat activitatea, urmând ca modificările să se facă in Parlament.

Printre măsurile luate de Tudorel Toader din funcția de ministru se numără modificarea legilor justiției, crearea și acordarea puterilor sporite Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, măsură care a scos magistrații în stradă, revocarea Laurei Codruța Kovesi și demararea procedurii similare în cazul lui Augustin Lazăr, demers blocat în instanță de procurorul general al României.

Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea sau Robert Cazanciuc sunt vehiculați drept posibili înlocuitori ai lui Tudorel Toder.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.