Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia britanică anulează o decizie favorabilă lui Guaido privind aurul venezuelean

Business-Review EU
Juan Guaido

Curtea de Apel din Londra a anulat luni o hotărâre judecătorească prin care liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, a fost recunoscut drept singurul reprezentant legitim care poate da dispoziţii privind cele circa 30 de tone de aur ale Băncii Centrale a Venezuelei (BCV) depuse la Banca Angliei, potrivit AFP notează Agerpres.

Considerând că guvernul britanic, în pofida recunoaşterii politice a lui Guaido ca ''preşedinte interimar al Venezuelei'', continuă să recunoască ''de facto'' administraţia lui Nicolas Maduro, preşedintele aflat în continuare la putere, Curtea de Apel britanică a anulat verdictul dat în luna iulie de Tribunalul Comercial din Londra şi a cerut o investigaţie aprofundată pentru a se determina care dintre cei doi politicieni are legitimitatea să dispună de fondurile Venezuelei.

Avocatul Băncii Centrale a Venezuelei (BCV), Sarosh Zaiwalla, şi-a manifestat bucuria faţă de decizia justiţiei britanice, apreciind că primul verdict condusese la ''o situaţie total nerealistă'' în care ''accesul la circa două miliarde de euro în aur era oferit unui grup de indivizi care trăiesc în afara Venzeuelei şi despre care Curtea Constituţională a Venezuelei a statuat deja că nu au autoritate legală''.

Reprezentanta lui Juan Guaido la Londra, Vanessa Neumann, care calificase precedenta decizie a justiţiei britanice drept o ''victorie a poporului'', nu a comentat deocamdată noul verdict.

Tribunalul Comercial din Londra şi-a fundamentat decizia prin declaraţia din februarie 2019 a MAE britanic, care-l recunoştea pe Juan Guaido drept ''preşedinte interimar''. Însă Curtea de Apel a considerat insuficientă această declaraţie, apreciind că, în virtutea relaţiilor diplomatice cu Nicolas Maduro, Londra îl recunoaşte pe acesta.

După declaraţia MAE britanic din 2019, Banca Angliei a respins sistematic cererile guvernului de la Caracas de a-i preda o parte din rezervele venezuelene de aur pentru a putea finanţa măsurile împotriva epidemiei de COVID-19, astfel că Banca Centrală a Venezuelei (BCV) a decis să se adreseze justiţiei.

Pentru a-şi demonstra buna credinţă în faţa acuzaţiilor de deturnare de fonduri formulate de echipa lui Guaido, BCV a propus ca aurul să fie transferat direct Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), care acceptase această formulă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.