Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia franceză confirmă inculparea producătorului de ciment Lafarge cu privire la 'complicitate la crime împotriva umanităţii' în Siria

lafarge

Curtea de Apel a Parisului a confirmat inculparea producătorului de ciment Lafarge cu privire la ”complicitate la crime împotriva umanităţii” prin activităţile acestuia în Siria până în 2014, în contextul în care este suspectat că a plătit în 2013 şi 2014 milioane de euro unor grupări teroriste, inclusiv grupării jihadste Statul Islamic (SI), potrivit unor surse apropiate dosarului, relatează AFP.

În cadrul acestei proceduri judiciare, care a înregistrat numeroase răsturnări procedurale, grupul, care este în prezent o filială a Holcim, este suspectat că a plătit în 2013 şi 2014, prin intermediul unei filiale, mai multe milioane de euro unor grupări teroriste, inclusiv organizaţiei Statul Islamic (SI), dar şi unor intermediari, cu scopul de a-şi menţine activitatea în Siria la Jalabiya, în timp ce ţara era devastată de război, conform news.ro.

Lafarge a investit 680 de milioane de euro în construirea acestei instalaţii, finalizată în 2010.

Curtea de Apel a dat astfel curs rechizitoriului Parchetului General, care acuză întreprinderea de faptl că a ”finanţat, prin filiale, activităţi SI, cu mai multe milioane de dolari, cunoscând precis aceste acţiuni”.

Împotriva avizului parchetului, Curtea s-a pronunţat în favoarea menţinerii inculpării Lafarge cu prvire la ”punerea în pericol a vieţii altuia”, şi anume a unor foşti salariaţi sirieni, care au fost trimişi să continue activitatea în instalaţie, în pofida faptului că zona era pradă unui război civil.

Lafarge a obţinut, de la Curtea de Apel din Paris, în noiembrie 2019, o anulare a inculpării sale în 2018 cu privire la ”complicitate la crime împotriva umanităţii”.

Însă, în septembrie 2021, Curtea de Casaţie, cea mai înaltă jurisdicţie judiciară franceză, a casat această hotărâre a Curţii de Apel şi menţinerea inculpării grupului cu privire la ”punerea în pericol a vieţii altuia”.

Ea a trimis aceste două probleme în camera de instrucţie, în altă alcătuire.

Avocaţii Lafarge Christophe Ingrain, Rémi Lorrain şi Paul Mallet nu au dorit să comenteze.

Părţile civile ausalutat o hotărâre ”emblematică” şi o ”etapă importantă” în această procedură judiciară, lansartă în iunie 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.