Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia germană a respins recursul lui Erdogan în dosarul poemului ofensator

brunchnews.com
merkel erdogan

Justiţia germană a respins vineri recursul înaintat de avocaţii preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care au contestat verdictul de clasare a dosarului deschis după ce un comic german a recitat un poem ofensator la postul public de televiziune ZDF, transmite AFP. Parchetul din oraşul Mainz consideră 'nefondat' recursul înaintat de avocaţii lui Erdogan, anunţă această instituţie într-un comunicat, precizând totodată că decizia luată pe data de 4 octombrie privind clasarea dosarului este definitivă.

Poemul, în care comicul german Jan Boehmermann îl prezintă pe preşedintele Erdogan drept pedofil şi zoofil, a fost difuzat de postul public de televiziune ZDF prima dată pe 31 martie, la o emisiune satirică, şi din nou pe 2 aprilie, eveniment ce a provocat proteste vehemente din partea Ankarei, care decis să-l acţioneze pe comic în judecată. Autorităţile turce au invocat un articol din codul penal german, care prevede posibilitatea declanşării urmăririi penale pentru injurii adresate unui şef de stat străin, delict pedepsit cu până la trei ani de închisoare. Însă justiţia germană a apreciat că recitarea respectivului poem s-a încadrat în limitele libertăţii de exprimare şi în consecinţă a decis să închidă dosarul.

Această polemică a pus într-o situaţie delicată şi guvernul de la Berlin, întrucât, conform legii germane, pentru ca acel dosar să ajungă în instanţă a fost nevoie de acordul executivului, acord pe care în cele din urmă cancelarul Angela Merkel l-a dat. Însă la începutul lunii octombrie guvernul german a decis să scoată din codul penal articolul invocat de Erdogan, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.