Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția pe surse - Dacă nu ar fi, nu s-ar povesti: Săptămâna bombelor cu ceas

Nancyscime.com
justitie subjugata

Un început de august caniculat, împărțit între caniculă și pandemie, nu părea să anunțe mare mișcări în justiție. Socoteala aceasta aparent logică nu s-a potrivit însă cu evenimentele propriu-zise - unele publice, dar mai puțin observate, unele discutate doar în sistem. STIRIPESURSE.RO prezintă al treilea episod săptămânal al rubricii de informații pe surse din justiție. Desigur, o rubrică deloc exhaustivă, așa cum ne dăm seama a doua zi, când suntem trași de mânecă de cititori sau când ne dăm seama că am uitat informații importante, dar pentru așa ceva există și un „săptămâna viitoare”.

1. Dosarul 10 august. După ce asociația procurorului Pîrlog a susținut că nu Curtea de Apel e competentă să judece redeschiderea urmării penale (ceea ce echivalează cu scoaterea din anchetă a lui Carmen Dan), judecătoarea Ruxandra Grecu a făcut cerere de abținere, invocând legături cu același Pîrlog. Cererea i-a fost însă respinsă - încă o bombă cu ceas, cine mai știe a câta, la temelia unui dosar care tinde să devină „istoric” (în sensul dosarelor „Revoluției” și „Mineriadei”).

2. După ce a preluat la Parchetul General dosare de zădărnicire a combaterii bolilor și a reușit doar glorioase clasări, procurorul general Gabriela Scutea ar fi vrut să preia la PÎCCJ, de la Parchetul Tribunalului București, și dosarul cu uciderea interlopului Emi Pian. Au existat discuții, șefii de la PTB s-ar fi opus, iar dosarul a rămas, cel puțin deocamdată, la Parchetul Capitalei.

3. Rămânem la PÎCCJ, unde se simte din ce în ce mai mult un vânt de război. Sursele noastre jură că s-a rupt lanțul de iubire între Scutea și prim-adjunctul Licu. Deocamdată, cei doi sunt la faza de atacuri prin proxy în presă.

4. Din Ministerul Justiției se aude că ministrul Cătălin Predoiu era zilele trecute supărat foc. Nu pentru că lupta cu clanurile de interlopi bate pasul pe loc, ci pentru că a ajuns atât de repede să deconteze politic gafele făcute de Scutea și Hosu, șefele PÎCCJ și DIICOT, deși „nu el le-a ales”. Cine le-a ales... să ne prefacem că e un mister.

5. Ce a aruncat Kovesi, a luat Bologa de bun. Radu Budeanu, patronul Cancan, a fost recent în atenția publicului cu un acord de recunoaștere. Omul ar fi fost foarte priceput la cărat genți, motiv pentru care a căzut la pace cu procurorii pentru 2 ani cu suspendare. Aceasta a avut semnată cu procurorul Iorga Moraru, anii trecuți, o înțelege pe o pedeapsă mai mare, însă deal-ul a fost respins de Kovesi. Bologa a acceptat înțelegerea mai puțin avantajoasă și o consideră o mare victorie. Poate că deal-ul actual o fi conținând și alte elemente, ascunse de ochii publicului.

6. Judecătorul Cristi Danileț crede că se ascunde la chinezi de eventuale sancțiuni din partea CSM (după ce a fost deja sacționat disciplinar). Mai exact, zilele acestea Danileț poate fi găsit pe aplicația TikTok, mult blamată de Trump, unde se dă în spectacol în fel și chip, dar își și preconstituie probe, spunând că e în viața privată. Ce uită Danileț e că judecătorul e judecător și în piscină, ca să zicem așa.

7. Mașina de propagandă pro-Kovesi mai are încă două-trei propte în Europa. Una dintre ele este Jennifer Rankin, apropiată a Monicăi Macovei și mare fană George Soros, care semnează în The Guardian. Cu un istoric bogat în osanale (ne)jurnalistice, jurnalista a recidivat zilele trecute cu un interviu al „zeiței anticorupției”. A ieșit ceva atât de jenant încât și fanii din țară au strigat offsite.

8. DNA a anunțat, în raportul pe luna iulie, că a trimis în judecată un cercetător de la Academia Română, pentru fraudă cu fonduri europene. Aparent un fapt banal, dosarul ar putea arunca în aer Consiliul Superior al Magistraturii. Între faptele descrise de procurorii DNA și faptele judecătoarei CSM Andrea Chiș, descrise într-un raport de audit, există asemănărări izbitoare, după cum se poate vedea mai jos.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.