Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiția pe surse - Visul unei nopți de vară: O mămăligă care stă să explodeze

O persoană neavizată, sosită recent pe meleagurile noastre, ar putea fi tentată să creadă că luna august este una moartă din punctul de vedere al justiției. Luptele subterane și jocurile de culise nu iau însă pauză niciodată. Datorită (sau din cauza?) acestui specific local, STIRIPESURSE.RO poate prezenta al patrulea episod săptămânal al rubricii de informații pe surse din justiție.

Dosarul 10 august strică și mai mult apele în DIICOT

Revenit la serviciu după o perioadă de concediu, procurorul de caz, Doru Stoica, s-ar fi certat cu șefa DIICOT, Giorgiana Hosu. După clasarea agreată la vârful Ministerului Public, Stoica s-a trezit scos singur țap ispășitor.

Visul unei nopți de vară... la biserică

Informația prezentată în exclusivitate de STIRIPESURSE.RO, despre întâlnirea noctură dintre șefii Poliției și interlopi, din biserică, a tulburat și mai mult apele deja tulburi din Poliție, unde războiul în trei Vasilescu-Berechet-Gavriș are ecouri adânci inclusiv în servicii și în politică. După războiul informațiilor pe surse, urmează, potrivit unor surse, și alte mutări, mai concrete.

Fie roata și pătrată...

Președintele Klaus Iohannis suportă efectele secundare ale deciziilor de anul trecut. Avem confirmarea că solicitarea demisiei lui Felix Bănilă din fruntea DIICOT a creat un precedent periculos. Acum toată lumea se așteaptă ca Iohannis aibă un rol activ în justiție, să se implice în soarta unor dosare, să demită șefi. Mai putem vorbi de independență?

Două secții decapitate?

Tot la DIICOT se vehiculează și o posibilă plecare de la conducerea Secției de combatere a criminalității organizate a procurorului Alina Albu. Aceasta nu ar fi în relații bune cu procurorul-șef Giorgiana Hosu. O plecare a Alinei Albu, acompaniată de retragrea procurorului Doru Stoica, ar decapita practic două secții ale DIICOT.

Și site-urile servesc patria

Dacă în campaniile electorale este un fapt obișnuit ca diverse partide să-și facă incognito ziare și site-uri „independente” de știri, nu ne-am fi așteptat ca manevra să prindă și în justiție. După celebrul blog anonim și trecător pe care au apărut în 2014 pozele cu Udrea și Bica, un alt site a fost deschis la momentul potrivit și închis rapid după. Este vorba despre justnews.ro, un site al cărui unic scop a fost să „spele” imaginea Gabrielei Scutea în perioada în care ministrul Justiției căuta omul potrivit pentru funcția de procuror general. Strădania de a o transforma pe Scutea în personaj pozitiv al OUG 13 a dat roade, așa că și site-ul a intrat în mentenanță.

De la rușinea Rarinca, la PÎCCJ

Seria pensionărilor, începută odată cu instalarea procurorului general Scutea, continuă la PÎCCJ. Ultima pe listă este Sorinela Neagu, procuror-șef al Serviciului de îndrumare și control din cadrul. În locul acesteia, Scutea ar dori să o aducă pe celebra Carmen Damian, procurorul care a instrumentat dosarul de șantaj al Marianei Rarinca, în urma plângerii făcute de fosta șefă a ÎCCJ, Livia Stanciu. Procurorul este cel care în 2012 a dispus NUP lui Traian Băsescu în dosarul care viza legalitatea încheierii unor contracte de către Costel Căşuneanu cu Ministerul Transporturilor şi Primăria Municipiului Bucureşti. De altfel, înainte de a merge la DNA, Carmen Dan instrumenta dosarul privind dispariția lui Codruț Marta, însă a luat și dosarul cu ea.

Coronavirus la SIIJ?

Un episod straniu s-a produs zilele trecute. Între magistrați s-a viralizat rapid un mesaj referitor la procurorul Nicolae Marin, șeful SIIJ, cum că ar fi internat la „Matei Balș”, diagnosticat cu COVID-19. Dacă de la SIIJ nu a confirmat nimeni, am încercat să aflăm direct de la procuror. Mesajul pe Whatsapp a fost citit, însă răspunsul nu a mai venit.

Predoiu și filiera americană

Au surprins zilele trecute criticile deloc diplomatice ale ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, la adresa liderului PSD, Marcel Ciolacu. Mai ales că, anterior, Ciolacu a fost lăudat de același ambasador. Nimeni nu a înțeles la ce măsuri pentru combaterea traficului de persoane s-a referit ambasadorul susținând că ar fi blocate în Parlament. Mai ales că recent doar Guvernul Orban s-a opus unei asemenea legislații, atacând la CCR legea privind pedofilii și violatorii. Potrivit unor surse diplomatice, ministrul Justiției l-ar fi convins pe Zuckerman că Marcel Ciolacu blochează lucruri în parlament. Nu se știe ce fel de lucruri, însă gurile rele spun că la mijloc ar fi niște achiziții din SUA.

Culmea anonimizării

Pe lângă clasări de răsunet și acorduri de recunoaștere cu pedepse jenante, DNA se ocupă în ultima perioadă și de comunicări anonimizate la maximum. Zilele trecute, DNA anunța trimiterea în judecată, pentru trafic de influență, a unei persoane nenumite, în legătură cu fapte de la o primărie dintr-o zonă de frontieră. O simplă verificare pe Google și pe Ecris arată că datele se potrivesc doar Primăriei Caransebeș, condusă în perioada faptelor de actualul ministru de Interne, Marcel Vela. Iar singurul inculpat trimis recent în judecată pentru trafic de influență este un anume Gheorghe Rafael Adrian, despre care surse juridice spun că ar fi fost consilier al primarului (la acea dată) Vela.

Fără activiști, viața e pustiu

De când PSD nu mai este la putere, și magistrații activiști și-au permis să o lase mai moale. Caz concret: Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP). Dacă activitatea în această asociație i-a priit Gabrielei Scutea, retragerea acesteia din AMASP a coincis cu lăsarea motoarelor la relanti. Procuroarea Lăncrănjan, zică Veve, a reușit marea performanță de a-l face pe Dragnea inculpat în dosarul Tel Drum, procurorul Iordache de la DNA se întrece în clasări, iar frații Codreanu de la Brașov răsuflă ușurați pentru că au scăpat de o sancțiune disciplinară printr-un artificiu al Secției pentru procurori a CSM. Însă, dacă AMASP este în moarte clinică, nu același lucru se poate spune despre Forumul Judecătorilor, care pare să desfășoare o acțiune amplă, concertată. Dar despre asta, cu altă ocazie.

___

Informațiile din această rubrică provin fie din surse deschise, fie din surse parțial verificate și trebuie tratate ca atare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.