Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justus Rosenberg, omul care a salvat de naziști sute de persoane, a murit la 100 de ani

www.gazetadenavodari.ro
doliu, lumânare

Justus Rosenberg, care l-a ajutat pe jurnalistul american Varian Fry să salveze de nazişti sute de oameni, între care nume importante ale culturii europene, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a decedat la vârsta de 100 de ani în SUA, a relatat joi New York Times, citând-o pe soţia acestuia, potrivit dpa și Agerpres.

Colegiul Bard - din nordul statului New York - unde Rosenberg predase ca profesor de limbi şi literatură până de curând, a confirmat decesul său.

Rosenberg publicase o carte anul trecut despre timpul petrecut alături de Fry, jurnalistul american care a condus o reţea de salvare în Franţa regimului de la Vichy, ce a ajutat între 2.000 şi 4.000 de refugiaţi antinazişti şi evrei să scape de Germania nazistă şi Holocaust.

S-a născut în 1921 la Danzig (în prezent Gdansk, în Polonia), iar părinţii săi erau evrei nepracticanţi care vorbeau germana acasă.

Rosenberg a fugit de nazişti în Franţa, unde a studiat mai întâi la colegiu, iar apoi la universitate.

În sudul Franţei l-a întâlnit pe jurnalistul american Fry, care l-a cooptat imediat pentru a-l ajuta la înfiinţarea reţelei sale de salvare a antinaziştilor şi evreilor.

Tânărul cu fizic discret, care vorbea perfect franceza, germana şi engleza, s-a mutat cu Fry şi echipa acestuia şi a devenit curier.

Teoreticiana politică Hannah Arendt, artiştii Marc Chagall şi Max Ernst şi scriitorii Heinrich şi Golo Mann au fost printre cei pe care el i-a ajutat să scape de prigoana nazistă.

El a livrat documente, unele falsificate, şi l-a ajutat personal pe scriitorul Franz Werfel, care avea 60 de ani la acea vreme, să traverseze Pirineii pentru a ajunge în Spania.

Rosenberg şi soţia sa, Alma Mahler-Werfel, l-au cărat de-a dreptul pe Franz în munţi, scriitorul ţinându-şi braţele peste umerii lor.

După demascarea lui Fry, Rosenberg a acţionat singur, iar, după o perioadă în Rezistenţa franceză, la sfârşitul războiului, a fost angajat de o universitate din statul american Ohio pentru a preda limba franceză. A început să predea la Bard College la începutul anilor 1960.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.