Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kabulul nu eliberează cei 600 de deținuți de insurgenți

talibani

Kabulul a hotărât să nu elibereze aproximativ 600 de deţinuţi talibani, a căror eliberare este cerută de insurgenţi, din cauză că îi consideră ”prea periculoşi”, au anunţat miercuri oficiali afgani, ceea ce anunţă o nouă întârziere în lansarea unor negocieri de pace interafgane, relatează AFP, potrivit news.ro.

Aceşti 597 de deţinuţi ”implicaţi în crime, jafuri armate, contrabandă” sunt ”prea periculoşi să fie eliberaţi”, a declarat miercuri pentru AFP o sursă guvernamentală.

Printre ei se află ”combatanţi străini”, a precizat sursa citată.

”Suntem pregătiţi pentru pace şi vom elibera deţinuţi pentru a ajunge la numărul de 5.000, aşa cum stabileşte acordul” americano-taliban de la Doha, însă ”nu aceste sute de deţinuţi acuzaţi de crime grave”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) - un organ guvernamental afgan - Javid Faisal.

Preşedintele Ashraf Ghani a promis să elibereze 5.000 de deţinuţi talibani - dintre care au fosteliberaţi deja 4.000 -, în schimbul eliberării a 1.000 de membri ai forţelor de securitate afgane deţinuţi de insurgenţi, potrivit Acordului de la Doha, care nu a fost ratificat de Kabul.

Citește și: Ne întoarcem la starea de urgență, după ce cazurile de coronavirus au explodat? Reacție de ultimă oră a lui Raed Arafat

În acest text, semnat în februarie, Washingtonul s-a angajat să-şi retragă trupele din Afganistan până la jumătatea lui mai 2021, în schimbul unor garanţii talibane în domeniul securităţii şi lansării unor negocieri de pace interafgane.

Talibanii s-au declarat în mai multe rânduri ”angajaţi” să respecte prevederile acordului, însă impută cu regularitate faptul că nu au fost lansate negocierile Guvernului afgan, pe care-l acuză de faptul că nu eliberează suficient de rapid deţinuţii talibani - în baza unei liste nominale.

”Dacă ei continuă să creeze dificultăţi în acest subiect, asta arată că nu vor ca problemele să fie soluţionate în modrezonabil”, a declarat pentru AFP Zabihullah Mudjahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, care au făcut din schimbul de deţinuţi o condiţie prealabilă lansării negocierilor interafgane.

Autorităţiele afgane ”nu aşteaptă ca talibanii să (le) spună ce deţinuţi să elibereze”, a declarat săptămâna aceasta un purtător de cuvânt al preşedinţiei afgane, Sediq Sediqqi.

Nivelul violenţelor a scăzut în Afganistan după ce talibanii au anunţat un armistiţiu de trei zile, la sfârşitul lui mai, la sfârşitul Ramadanului.

Însă autorităţile afgane denunţă faptul că talibanii şi-au reluat atacurile în ultimele săptămâni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.