Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kazahstanul, noul câmp de bătălie în războiul hibrid dintre Rusia și SUA? (analiză)

NEXTA
kazahstan, proteste

Fostă republică sovietică, Kazahstanul a continuat să graviteze pe orbita Moscovei și după dispartiția URSS, sub conducerea atotputerinicului Nursultan Nazarbaev. Cultul personalității sale a luat amploare odată cu dezvoltarea țării cu ajutorul uriașelor resurse de petrol și gaze, dovadă fiind nuperoasele statui de pe tot cuprinsul țării precum și faptul că noua capitală, Astana, a fost redenumită Nur-Sultan.

Nazarbaev a renunțat formal la putere în favoarea lui Kassîm-Jomart Tokaev însă și-a păstrat influența.

În ultimele zile țara a fos zguduită de cele mai puternice tulburări sociale din istoria sa pe fondul eliminării subvențiilor pentru gaze ceea ce a dus la creșterea prețurilor. Însă tulburările seamănă izbitor cu revoluțiile colorate din spațiul ex-sovietic de la începutul anilor 2000 iar regimul acuză intervenția forțelor străine. Rusia a reacționat imediat anunțându-și disponibilitatea de a interveni și trimițând consilieri FSB.

Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia, a decis trimiterea de forţe de menţinere a păcii în Kazahstan. Anunțul a fost făcut de premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele în exerciţiu al OTSC, care a declarat în cursul nopţii, potrivit BBC, că alianţa militară va trimite trupe de menţinere a păcii în Kazahstan, pentru o misiune „cu durată limitată”.

Din Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan. Nu este clar când va începe misiunea și nici câţi militari vor fi mobilizaţi.

Tulburările vin în contextul poziției extrem de agresive a Rusiei cu privire la Ucraina iar intransigența Moscovei pare să fi forțat Occidentul să facă următoarea mutare în Kazahstan, pentru a pune presiune pe Kremlin. Destabilizarea Kazahstanului, un aliat valoros al Moscovei, ar putea deterimina Rusia să reducă presiunea asupra Ucrainei și să renunțe la politica ultimatumurilor la adresa Occdentului. Kazahstanul ar puea deveni așadar nou câmp de luptă în războiul hibrid dintre Rusia și SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.