Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kazahstanul propune creșteri ale prețului energiei și taxe care vizează criptominerii

curious.earth
bitcoin poluare criptomonede

Guvernul kazah ia în considerare o propunere în trei direcții menită să îi facă pe criptominerii să plătească mult mai mult pentru operarea în țară, ceea ce ar putea face Kazahstanul mai puțin atractiv pentru industrie, conform cointelegraph.com.

Pe 4 februarie, prim-viceministrul de finanțe al Kazahstanului, Marat Sultangaziyev, a propus o creștere a prețului de la 0,0023 USD per Kwh la 0,01 USD (aproximativ o creștere de 335%), în special pentru criptominerii. El a propus, de asemenea, o taxă pentru fiecare placă grafică (GPU) și fiecare echipament necesar pentru mineritul cripto. El a comparat taxa pe placa video cu modul în care cazinourile sunt impozitate pentru fiecare masă pe care o rulează, indiferent dacă masa este activă sau nu.

A treia parte a propunerii sale a fost eliminarea hardware-ului minier de la o scutire de taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Miningul Bitcoin necesită utilizarea unui hardware specific pentru a finaliza calculele matematice necesare pentru a crea noi blocuri pe blockchain. Operațiunile miniere mai mari găzduiesc peste 10.000 de platforme miniere, inclusiv ASIC-uri (circuite integrate specifice aplicației), GPU-uri, rafturi, unități de răcire și facilități asociate.

Citește și Meta-căsătorie! Doi americani s-au căsătorit cu identitățile lor digitale în Metavers

Până când tulburările politice au determinat guvernul să restricționeze accesul la internet luna trecută, Kazahstanul a devenit una dintre cele mai populare destinații pentru criptominerii după interzicerea exploatării miniere din China vara trecută. În jurul datei de 5 ianuarie, rata de hash a rețelei Bitcoin a scăzut cu 13,4% într-o zi de la aproximativ 205 exahash-uri pe secundă (EH/s) la 177 EH/s din cauza scurtei închideri din Kazahstan.

BIT Mining, o mare operațiune de exploatare Bitcoin care s-a mutat din China în Kazahstan în iulie anul trecut, a declarat în ianuarie că tulburările politice nu o vor forța să își mute operațiunile în altă parte. Cu toate acestea, asta a fost înainte ca puterea și creșterea taxelor să fie propuse.

Costurile ieftine ale energiei electrice și apropierea de China i-au atras pe mineri care fug de autoritățile chineze pe fondul represiunilor din țară. Acest lucru a determinat Kazahstanul să devină al doilea cel mai mare producător de putere hash pentru Bitcoin, după Statele Unite, producând aproximativ 18% din hashrate -ul rețelei în august 2021, conform Universității Cambridge. Ar putea deveni mai puțin de dorit ca minerii noi și cei existenți să o numească baza lor de operațiuni dacă propunerile de impozitare paralizante intră în vigoare.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că Kazahstanul s-a confruntat cu probleme cu alimentarea cu energie de la sfârșitul anului trecut, aproximativ în aceeași perioadă în care criptominerii s-au grăbit din China. Țara a înregistrat o creștere cu 8% a consumului intern de energie electrică până în 2021, ceea ce a determinat guvernul să ia în considerare construirea unei centrale nucleare pentru a reduce stresul asupra rețelei electrice și a menține costurile la energie scăzute.

Electricitatea ieftină pare să fie cel mai important factor care atrage mineri. Cointelegraph a raportat pe 27 ianuarie că SUA nu poate furniza cea mai ieftină energie electrică și, prin urmare, „nu pot păstra titlul de campion minier pentru mult timp”. Înlăturarea acestui avantaj de la mineri din Kazahstan ar putea semna o condamnare a ambițiilor țării de a extrage 1,5 miliarde de dolari de la mineri în următorii 5 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.