Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor a pârât România în SUA: Ce le-a spus americanilor despre noi

kelemen-hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a vorbit joi tinerilor prezenţi la Academia de Vară UDMR de la Izvoru Mureşului, despre vizita pe care a efectuat-o recent în SUA, precizând că a atras atenţia factorilor de decizie de peste Ocean că în România există probleme cu respectarea drepturilor fundamentale, cum ar fi cele ale minorităţilor sau dreptul de proprietate.

În timpul panelului de discuţii cu tema 'Cum suntem văzuţi de americani', Kelemen Hunor a explicat, potrivit traducerii oficiale, că în timpul vizitei în SUA le-a spus celor cu care s-a întâlnit, inclusiv membri ai Congresului, că în România sunt lezate drepturile de proprietate sau cele ale minorităţilor, fapt care poate genera probleme atât pe termen scurt cât şi pe termen lung.

Kelemen s-a referit la problema retrocedării clădirii colegiului Miko din Sfântu Gheorghe, despre care susţine că 'a fost renaţionalizat' în urma unei decizii judecătoreşti, dar şi la situaţia existentă la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde nu s-a înfiinţat linia în limba maghiară.

Liderul UDMR a punctat faptul că Uniunea Europeană nu găseşte soluţii la probleme cotidiene, cum ar fi imigraţia sau situaţia din Grecia, 'iar problemele drepturilor minoritare sau de proprietate sunt puse între paranteză'.

El le-a spus celor prezenţi că între România şi SUA există un parteneriat puternic, 'iar americanii trebuie să semnaleze aceste probleme partenerilor români'.

Ulterior, în cadrul unei declaraţii de presă, Kelemen Hunor, a spus că, de fiecare dată, maghiarii din România caută soluţii pentru problemele lor la Bucureşti, în Parlament sau Guvern, dar când nu reuşesc, se îndreaptă către parteneri cu care ţara noastră este foarte apropiată.

Liderul maghiar a afirmat că la Washington a prezentat aceleaşi probleme pe care le-a adus în discuţie la Bruxelles, Strasbourg sau Berlin şi pe care le va face cunoscute şi în alte oraşe europene.

'Eu am spus şi în SUA exact ce spun şi în Bucureşti - acele probleme care din punctul meu de vedere înseamnă că nu toate dezideratele sunt, în acest moment, atinse. Sau chiar, în anumite momente şi anumite domenii, noi constatăm că se întâmplă o mişcare spre trecut şi nu este bine', a declarat Kelemen Hunor.

Acesta a susţinut că din 2011 nu se aplică legea învăţământului în cazul UMF Târgu Mureş şi "nimeni nu este tras la răspundere", că doar 50 la sută dintre bunurile bisericeşti confiscate de comunişti au fost retrocedate sau că sunt probleme în ceea ce priveşte folosirea limbii materne în diferite instituţii în România.

Aproximativ 200 de tineri maghiari din România participă la Izvoru Mureşului la tradiţionala Tabăra de vară a UDMR intitulată "Tineretul şi Uniunea Europeană", care a ajuns la a XII-a ediţie, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.