Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor acuză că Ciolacu ține blocate administrațiile locale: NU se poate face nimic în lipsa rectificării bugetare de vară

Kelemen Hunor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi preşedintele UDMR Bihor, senatorul Cseke Attila, au criticat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Oradea, faptul că în acest an nu a fost făcută obişnuita rectificare bugetară de vară, iar din această cauză majoritatea autorităţilor locale ar fi blocate şi pe cale să intre în incapacitate de plată.

Kelemen Hunor a afirmat că "majoritatea autorităţilor locale, inclusiv oraşe mici, sunt blocate în acest moment", deoarece nu mai sunt bani pentru a continua investiţiile, nici măcar pentru autofinanţare, pentru salarii şi se aşteaptă rectificarea bugetară care s-ar putea să vină în noiembrie.

"Această amânare a rectificării înseamnă nu numai o amânare a investiţiilor, dar şi o scădere economică, fiindcă investiţiile publice în România înseamnă o mare parte din sectorul economic. Avem din toată zona Ardealului o mulţime de scrisori, dar şi din Moldova, din Oltenia, de la primari, majoritatea PSD şi PNL, care ne-au zis să facem ceva deoarece fără rectificare ei vor intra în incapacitate de plată. Sigur, nicio autoritate locală nu va intra în faliment, dar această situaţie este de neacceptat şi de netolerat", a spus Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, faptul că s-a ajuns în luna octombrie fără o rectificare bugetară adecvată înseamnă blocarea investiţiile publice, dar şi că nu se înţelege mecanismul de funcţionare, situaţie în care ministrul de Finanţe şi cei de la ministerul acestuia trebuie să răspundă cât mai repede.

"Dacă investiţiile sunt încetinite şi economia se încetineşte, înseamnă că deficitul va fi mai mare, avem o problemă de deficit structural. Măsurile pe care le-a luat Guvernul sunt doar improvizaţii care nu rezolvă absolut nicio problemă privind deficitul structural şi, din păcate, putem spune că ne vom apropia de 6% deficit, în loc de 4,4% şi asta înseamnă că finanţarea acestui deficit va deveni din ce în ce mai scumpă. Finanţare scumpă înseamnă dobânzi mari pentru anii care urmează, fără să faci reforme, ceea ce înseamnă că vei avea nevoie de finanţare din împrumut şi în continuare, în 2024 şi probabil şi în 2025. Noi credem că există undeva o greşeală, o neînţelegere a tot ce înseamnă finanţe publice, tot ce înseamnă investiţii publice, funcţionarea statului", a mai menţionat Kelemen Hunor.

De asemenea, Cseke Attila a susţinut că "este pentru prima dată când un guvern nu face rectificare bugetară în timpul verii".

"Orice guvern care a fost la conducere a făcut o rectificare în iulie, cel târziu în august, şi de obicei se mai făcea o rectificare prin octombrie, noiembrie, astfel asigurând un echilibru între veniturile şi cheltuielile statului. În iulie-august, vezi care sunt ministerele, ordonatorii de credite care pot să cheltuiască fondurile alocate în bugetul de stat şi care sunt cele care nu pot sau au o perspectivă mai redusă şi atunci realoci aceste sume către cei care pot să cheltuie aceste resurse bugetare. Acest lucru nu s-a întâmplat anul acesta, iar guvernarea bugetară prin Fondul de rezervă bugetară noi o considerăm un model greşit, fiind pentru prima dată când se face acest lucru în România", a afirmat senatorul Cseke Attila.

El a menţionat hotărârile de guvern prin care s-au aprobat suplimentări ale bugetelor ministerelor cu fonduri din Fondul de rezervă bugetară.

"Noi credem că dacă această analiză se făcea în vară şi se făcea o rectificare bugetară, aceste sume se puteau aloca la principalele două ministere care sunt pe investiţii: Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Transporturilor. Şi aceşti bani intrau în sfera investiţiilor publice şi comunităţile locale se dezvoltau în continuare. Din păcate, astăzi avem facturi neplătite, şantiere blocate, firme şi antreprenori care îşi suspendă activitatea pentru că investiţiile publice suferă din cauza subfinanţării. Este un aspect pe care credem că Guvernul putea să-l gestioneze mult mai bine", a mai spus senatorul UDMR Cseke Attila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.