Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor: 'Aderarea la Schengen trebuie rezolvată în 2023. Dacă nu, ar fi un eșec catastrofal'

Facebook
Kelemen Hunor

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, consideră că aderarea României la spațiul Schengen reprezintă o provocare, fiind nevoie ca acest obiectiv să fie atins până la sfârșitul anului 2023 pentru a nu fi înregistrat „un eșec catastrofal pentru solidaritatea europeană”.

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la TVR Info, că dacă accederea la Schengen nu se va întâmpla în acest an, următoarea șansă va fi abia în 2025.

„Schegen-ul este o altă provocare pentru fiecare dintre noi, pentru Guvern și cred că trebuie să facem un efort peste efort ca să rezolvăm în 2023 intrarea în Schengen. Dacă nu va rezolva, atunci până în 2025 nu va fi pe nicio agendă, fiindcă nu se poate. (…) Dacă nu se rezolvă în 2023, până în 2025 este în paranteză.

Dar ar fi un eșec pentru CE și pentru toată Uniunea Europeană la un loc fiindcă în momentul în care există criterii tehnice îndeplinite și de noi și de bulgari, atunci trebuie să arăți ceva consistent și un succes pentru UE, pentru a arăta o solidaritate”, a spus Kelemen Hunor.

Acesta a susținut că abordarea Suediei, care deține președinția Consiliului UE și care a anunțat că nu va propune subiectul Schengen în Consiliul JAI înainte de a exista un acord al României și Bulgariei cu Austria și Olanda, este una ”corectă și decentă”, pentru că nimeni nu vrea un eșec.

„Cred că se poate obține un acord în acest an. Trebuie un acord între cele 4 țări, dar e nevoie și de ajutorul CE și al Suediei. După alegerile din Austria sper că se vor schimba lucrurile. (…) Orice zi pierdută este o greșeală, dar eforturile diplomatice trebuie depuse permanent, trebuie căutat dialogul.

Și România și Bulgaria fac un efort diplomatic consistent pentru a ajunge la o înțelegere în 2023 sub președinția suedeză sau spaniolă. Dar în 2023 trebuie închis acest dosar, dacă se poate.

(…) Încă un eșec, prin refuzul intrării celor două țări în Schengen, ar fi un eșec catastrofal pentru solidaritatea europeană. Oamenii rămân cu un gust amar, crește euroscepticismul, ceea ce nu dorește nimeni”, a mai spus Kelemen Hunor.

Acesta a precizat că, pentru atingerea obiectivului intrării României în Schengen, este nevoie de un efort comun al miniștrilor MAI și de Externe, Lucian Bode și Bogdan Aurescu, împreună cu Guvernul și președintele României.

„Eu încerc să fiu realist și cred dacă toți pun umărul se poate realiza până la sfârșitul anului”, a conchis președintele UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.