Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor critică abordarea în cazul organizării exercițiului militar hibrid în Harghita și Covasna: 'E o abordare incorectă'

Inquam Photos / Octav Ganea
kelemen hunor Inquam Photos

Kelemen Hunor a declarat, luni, la emisiunea ”Gândurile lui Cristoiu”, că abordarea organizării exercițiului militar hibrid în Harghita și Covasna este inacceptabilă. Liderul UDMR susține că se aplică doctrina Ceaușescu, unde secuii și maghiari erau priviți ca o amenințare la securitatea națională, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Elena Udrea iese la rampă! Ce se întâmplă, de fapt, cu Alina Bica

„Noi am aflat când au anunțat acum câteva zile, generalul Botea dacă nu mă înșel și a zis că urmează acest exercițiu. Armata sigur că trebuie să facă exerciții pe teritoriul țării. Acest general a dat o explicație absolut inacceptabilă din punctul meu de vedere. A vorbit de Donbas și Osetia de Sud unde au fost situații similare. El a dat aceste două chestiuni. Acolo s-au purtat războaie de toată frumusețea. Noi nu suntem în această situație. Dacă cineva din conducerea armatei vede în secuime o problemă de genul Osetia de Sud sau Donbas, eu cred că nu a înțeles nimic sau încearcă să manipuleze ceva. Deci este doctrina lui Ceaușescu, nu poti să ai încredere în maghiari, nu poți să ai încredere în secui, ei reprezintă o amenințare la securitatea națională-. nu putem accepta așa ceva. Din punctul meu de vedere este o abordare greșită”, a declarat Kelemen Hunor, la emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”.

Prezidențiabilul UDMR a adăugat că nu e corect ca statul român să aibă o singură ofertă pentru secuime, anume exercițiile militare. Totodată, acesta a susținut că maghiarilor li se reproșează că nu aduc investitori, însă de vină este infrastrcutura.

„Statul român dacă nu poate oferi altceva decât exerciții militare pe războaie hibride în secuime, nici măcar nu este la granița cu Ucraina sau la marginea României, este în mijlocul țării. dacă asta este singura ofertă a statului român nu e bine. De ce nu construiești? De 30 de ani ne chinuim, nu există infrastructură și nu vin investitorii. Suntem acuzați că nu aducem investitori. Unde să îi aducem? Din punctul meu de vedere e o abordare extrem de greșită, oamenii sunt extrem de nervoși în Harghita și Covasna. Oamenii spun de ce statul român nu are încredere în noi nici acum după 30 de ani. Suntem oameni care muncim, nu plecăm din această țară”, a adăugat Kelemen Hunor.

Citește și: Fiul lui Mihai Șora intră în forță în războiul momentului: ‘A fost obligat să lucreze’

Liderul UDMR a precizat că exercițiul militar anunțat crează gândul „că oamenii vor să facă acolo o diversiune”.

„Nu cred că este o abordare corectă. Nu am nicio problempă cu exercițiile militare. Doar cu explicația și locul”, a conchis Hunor.

Reacția vine în contextul în care în spațiul public au apărut declarații atribuite generalului Marian Botea referitoare la necesitatea acestui exercițiu după manifestarea războiului hibrid în Georgia și Ucraina.

Aproximativ 500 de militari din Ministerului Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază și Serviciul de Telecomunicații Speciale participă, în perioada 7-13 octombrie 2019, la exercițiul interinstituțional CONCORDIA 19, în mai multe locații din județele Covasna și Harghita, precum și municipiul București.

Citește și: Informații importante despre Ion Iliescu! În ce stadiu se află fostul președinte

Această etapă de instruire interinstituțională, condusă de Statul Major al Apărării, are ca obiectiv principal dezvoltarea relațiilor de cooperare, precum și exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor de acțiune în comun ale instituțiilor din compunerea Sistemului Național de Apărare, Ordine publică și Securitate Națională.

Planul activităților exercițiului CONCORDIA 19 include o serie de secvențe în care sunt implicați militari din structurile de vânători de munte, CIMIC, apărare CBRN, medicină operațională, apărare cibernetică, alături de structuri specializate din cadrul MAI, SRI, SPP și STS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.