Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor: De la 1 ianuarie se schimbă sistemul de compensare a facturilor la energie. Eu susțin compensarea la producător, nu la furnizor

Inquam Photos / Octav Ganea
lideri coalilie ciolacu ciuca kelemen

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, susține compensarea facturilor la energie la producător nu la furnizor de la 1 ianuarie 2023, aceasta fiind mai simplă și în măsură să nu afecteze consumatorul final, casnic sau non-casnic.

Kelemen Hunor a declarat marți la Europa FM că ar trebui să se ia o decizie la nivelul coaliției guvernamentale într-o săptămână sau două pentru a lăsa timp de pregătire astfel încât noul sistem să se aplice de la începutul anului viitor.

„Trebuie să găsim o soluție. Există una în ceea ce privește prețurile și compensarea acestor prețuri este una bună, dar complicată din punct de vedere tehnic și cu toții suntem de acord că trebuie păstrat sistemul prin care protejăm consumatorii casnici și măcar o parte dintre consumatorii non-casnici.

Discutăm de o corecție și e adevărat că, pentru gustul meu, discuția e cam lungă, trebuie să luăm o decizie. La un moment dat cu toții am fost de acord că trebuie să ne întoarcem la o piață reglementată.

(…) Eu susțin varianta de compensare prin compensarea la producător, nu la furnizor pe fiecare factură, care este mult mai simplă. De la 1 ianuarie încercăm să punem acest nou calcul de compensare, până atunci va merge actualul sistem din OUG.

Este important să luăm decizia cât mai repede, pentru că toată lumea trebuie să se pregătească și are nevoie de două-trei săptămâni pentru acest sistem nou de compesare. Eu aș prefer ca, într-o săptămână-două, să există o decizie și atunci putem modifica ordonanța din Parlament sau dacă este cazul, mai dăm o ordonanță care introduce acest nou sistem”, a spus Kelemen.

Acesta a precizat că discuția în coaliție a fost că de la 1 ianuarie 2023 s-ar schimba sistemul de compensare, care nu va afecta consumatorul final, casnic sau non casnic.

„Nu va fi nicio problemă la nivel de consumator final, problema va fi la compensare, între furnizor și Ministerul Energiei, Ministerul Muncii, între statul român și producător dacă noi reușim să înaintăm această variantă.

Și mai există o problemă. Nimeni nu era pregătit pentru un astfel de scenariu în toată Europa și fiecare încearcă să se adapteze și caută o soluție.

România așteaptă permanent ce spune CE, dar, din când în când, eu cred că trebuie să faci pasul repede, fiindcă CE lucrează mai lent, acolo trebuie să găsești un consens dacă vrei să introduci un sistem la nivel european și nu cred că se poate unul, pentru că sunt state diferite, cu sisteme energetic diferite”, a explicat președintele UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.