Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor, despre Schengen: 'Avem o altă problemă: în a doua jumătate a anului viitor sistemul informatic al Schengen intră într-o reformă'

Kronica
Kelemen Hunor

Președintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, consideră că România trebuie să încerce să convingă Suedia să pună pe ordinea de zi a Consiliului JAI din martie - aprilie 2023 aderarea țării noastre la spațiul Schengen, un demers care „nu va fi ușor”.

Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la Euronews România, că dacă suedezii nu vor fi convinși, mai rămâne varianta Spania, care preia Președinția UE de la 1 iulie 2023.

”Trebuie să încercăm să îi convingem pe suedezi să pună pe ordinea de zi a Consiliului JAI următor din martie-aprilie, când va fi. Nu va fi ușor, pentru că Suedia are altă agendă pentru Președinția suedeză, dar trebuie să încercăm acest lucru și să facem un efort în plus, poate mult mai multă diplomație pentru a-i convinge pe suedezi. Dacă nu vom reuși, atunci urmează să încercăm cu Spania, care va prelua Președinția din 1 iulie 2023.

Dar avem o altă problemă, în a doua jumătate a anului viitor sistemul informatic al Schengen intră într-o reformă, mentenanță și va fi mult mai greu să susții cu argumente extinderea, când sistemul informatic este în reformă.

Dar cred că poți să găsești argumente exact când intră în revizie, să încerci să aduci granița Schengem mai spre est”, a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, o altă discuție pentru aderarea la Schengen ar fi decuplarea de Bulgaria care nu este, însă, un lucru simplu, dar este nevoie de o decizie.

Kelemen este de părere că Austria va trebui să suporte consecințe politice pentru veto-ul dat în Consiliul JAI care a blocat aderarea României la Schengen.

”Noi nu am blocat niciodată nicio decizie, noi nu am stricat niciodată consensul și trebuie să ținem cont de acest principiu, cultura consensuală. (…) România a fost umilită și nu putem accepta așa ceva, iar sancțiunea trebuie să fie tot una politică împotriva Austriei. Eu nu dau sfaturi, dar cel mai simplu este, când va avea nevoie Austria de susținerea noastră, să ne așezăm la masă și să reglăm conturile. Nu poate să rămână chestiunea așa.

Dacă nu ai nicio reacție și nu există nicio consecință politică, o sancțiune politică mai încolo, tu ce mesaj transmiți? Că și a doua și a treia și a patra oară poți să fi umilit, că nu contezi.

Soluția trebuie să fie diplomatică, politică, dar trebuie să se știe că România, ca stat, nu uită acest lucru”, a mai spus liderul UDMR.

Kelemen a menționat că dezideratul României este să intre demnă în Schengen și cu un răspuns politic la momentul potrivit.

”Dacă nu se întâmplă în 2023 extiderea spre România și Bulgaria a spațiului Schengen, rămâne în 2025. În 2024 este exclus, în mai vor fi alegeri europarlamentare, după care începe formarea noii Comisii Europene care va dura până în septembrie-octombrie.

Trebuie încercat, eventual în a doua jumătate a anului 2023 cu spaniolii care susțin, dar rămâne de văzut dacă se poate și tehnic. Atunci Austria va trece de alegerile regionale”, a conchis președintele UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.