Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor: Drepturile comunității maghiare au înregistrat un regres în 2015

Kelem Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, 17 decembrie, într-o conferință de presă, că anul care se încheie a fost unul al regresului din punct de vedere al drepturilor comunității maghiare.

„Din punct de vedere al drepturilor comunității maghiare, 2015 a fost un an foarte prost, în mod evident un an al regresului. De la începutul anului și până la acest moment au fost multe evenimente, multe inițiative și multe decizii și hotărâri în diferite instituții ale statului prin care s-a încercat, pe de o parte, limitarea drepturilor obținute prin lege și, pe de altă parte, victimizarea, culpabilizarea—și acest lucru mai ales în spațiul public, datorită dezbaterilor foarte animate—comunității maghiare după evenimentele de la Târgu Secuiesc”, a afirmat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

Liderul UDMR  a adăugat că un efect negativ asupra relațiilor dintre majoritate și minoritatea maghiară a avut-o și faptul că formațiunea sa a fost în opoziție guvernamentală. În opinia sa, schimbarea Guvernului Ponta cu un cabinet de tehnocrați a reprezentat cel mai important eveniment politic al anului.

„UDMR s-a aflat în opoziție și am simțit acest lucru de foarte multe ori, mai ales în acțiunile guvernului care a fost în funcțiune până în noiembrie. Am simțit de foarte multe ori acțiuni și decizii în această privință prin care și climatul între majoritate și minoritate a fost schimbat și înrăutățit, cu toate că intenția noastră și interesul nostru a fost și rămâne de a stabili niște relații echilibrate și, dacă se poate, relații bazate pe încredere între români și maghiari. (...) Cel mai important eveniment al anului 2015, dacă ne uităm la aspectele generale, este schimbarea Guvernului Ponta după evenimentele foarte tragice din noiembrie. Schimbarea guvernului înseamnă și o altă modalitate de abordare, poate o modalitate atipică, ieșită din tiparul consacrat, fiindcă vorbim despre un guvern tehnocrat, despre un guvern care (...) are o majoritate și nu are minoritate, nu are opoziție. Este o invenție foarte interesantă, un guvern care nu are o majoritate clară conturată, stabilită printr-un acord politic, dar nu are nici opoziție. Parcă toată lumea susține, toată lumea este alături de acest guvern. Noi am spus că democrația nu se poate fără o majoritate clară, o majoritate politică, dar nu se poate nici fără opoziție”, a mai spus președintele UDMR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.