Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor: 'Extremiștii români dau vina și pe maghiari pentru eșecul de a adera la Schengen, când amenință să boicoteze MOL!'

kelemen hunor

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a fost vineri prezent la Cluj-Napoca, la reuniunea Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR. Hunor și-a prezentat raportul politic și a vorbit, printre altele, și despre boicotul început de unii români după refuzul Austriei și Olandei de a accepta țara noastră în Schengen.

„Când am preluat guvernarea acum doi ani, am început cu planuri mai mari. Războiul a târât prin unele dintre acestea și ne-a dat sarcini care nu au fost planificate inițial.

Astăzi, eu însumi nu mai vorbesc despre un amendament constituțional, chiar dacă am fost unul dintre inițiatorii săi și un susținător puternic și devotat al acestuia. Situația este similară în cazul drepturilor minorităților: nu vom renunța la legea din programul de guvernare, dar scopul nostru nu trebuie să fie acela de a eșua.

Da, trebuie să admitem că minoritățile naționale, etnice și expansiunea spectaculoasă a drepturilor nu sunt favorizate de război. Temerile ies la iveală și în umbra lor inervații vechi, prejudecăți stupide și stereotipuri rele. Am văzut nenumărate exemple în acest sens în ultimele luni, poate cel mai absurd exemplu fiind evoluția din ultimele zile, când extremiștii români dau vina și pe maghiari pentru eșecul de a adera la Schengen, când amenință să boicoteze MOL. (...) Pentru noi, nu se pune niciodată problema cât de sus am stabilit noi, ca comunitate minoritară, ștacheta în ceea ce privește drepturile minorităților, dar adevărata întrebare este întotdeauna cât de departe poate sări majoritatea. Cât de mult știe sau vrea – cei doi sunt uneori la fel. (...)

Cu toate acestea, am făcut progrese semnificative în utilizarea simbolurilor comunitare. Am deschis un cont care s-a închis cu ani în urmă și am pus pe masă o serie de inițiative pentru că noi credem că comunitățile locale au dreptul să-și folosească simbolurile specifice, că identitățile multiple pot coexista fără să se rănească sau să se scurteze reciproc.

Între timp, mai sunt și cei care caută ură și singurul adevăr care exclude orice altceva, mai sunt cei care merg în instanță pentru că nu le place faptul că și maghiarii au simboluri – și, din păcate, instanțele de judecată decid înainte și înapoi. Ne așteptăm ca sistemul judiciar să ofere spațiu pentru punerea în aplicare și exercitarea drepturilor minorităților, nu să le impună restricții. Nicio politică nu a fost construită vreodată din plâns”, a spus Kelemen Hunor, în discursul său de la Cluj-Napoca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.