Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor îi face trei oferte lui Klaus Iohannis: 'Din punctul meu de vedere, a patra variantă nu prea există'

Inquam Photos / Alexandru Buscă
Inquam Klaus Iohannis Kelemen Hunor Varujan Pambucian

Depunerea mandatului de către Ludovic Orban este o situaţie de aşteptat după decizia Curţii Constituţionale, iar cea mai bună variantă ar fi aceea a unui guvern politic sau alegerile anticipate, în sensul în care să fie modificate doar chestiunile tehnice, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

"Este o situaţie relativă nouă, dar era de aşteptat fiindcă, după decizia Curţii Constituţionale, altă variantă nu prea exista. Trebuia să găsească o altă nominalizare şi tehnic, politic este varianta este cea mai simplă - să renunţe la această desemnare prim-ministrul şi să încerce o altă variantă. S-a mai întâmplat în trecut, când domnul Negoiţă a fost propus şi a dat înapoi mandatul, în 2009, preşedintelui Băsescu după câteva zile", a afirmat liderul UDMR.

Citește și: Victor Ponta anunță dezastrul: O criză este inevitabilă, o repercusiune asupra economiei globale

Potrivit acestuia, şeful statului va avea trei variante la consultările de miercuri de la Palatul Cotroceni, dar cea mai bună ar fi aceea a unui guvern politic, motivând că un guvern tehnocrat tot PNL va fi tot guvern minoritar.

"Acum, sigur, urmează să mergem mâine la consultări cu preşedintele Iohannis şi să vedem care sunt priorităţile. Are trei variante din punctul meu de vedere: ori încearcă şi coagulează o majoritate în jurul unui premier PNL, cu coaliţie de data aceasta şi nu guvern monocolor, cu care va merge până la sfârşitul anului, până la alegeri la termen; ori încearcă şi coagulează o majoritate pentru anticipate, renunţând la tot ce înseamnă OUG nr. 26; ori va propune pe cineva şi iese ce iese. Din punctul meu de vedere, a patra variantă nu prea există. Guvern tehnocrat tot guvern PNL va fi, că nu va fi susţinut doar la învestire. Dacă renunţăm la anticipate cu toţii, atunci va fi învestit un guvern, la un moment dat, dar tot guvern PNL va fi, tot guvern minoritar va fi, tot guvern asimilat va fi. De aceea, eu cred că cea mai bun variantă ar fi un guvern politic sau anticipate. Anticipate în sensul de a modifica doar chestiunile tehnice legate de alegerile parlamentare anticipate şi nimic mai mult, aşa cum a făcut Ludovic Orban prin acea ordonanţă de urgenţă", a explicat Kelemen Hunor.

Citește și: Rareș Bogdan iese la atac: Jos ticăloșii!

El a adăugat că, dacă nu dădea ordonanţa de urgenţă Ludovic Orban, în prezent am fi avut posibile anticipate.

"Dar, sigur, nu putem da înapoi ceasul, asta este viaţa, trebuie să găsim o soluţie pentru România şi în primul rând preşedintele trebuie să găsească o soluţie, vrând-nevrând, că nu este doar un notar la Palatul Cotroceni care se uită şi semnează când e de semnat ceva. Deci, ar trebui să fie mai implicat, mai dedicat căutării unei soluţii", a concluzionat liderul UDMR.

Citește și: E oficial! Gabriela Firea a făcut anunțul: Ce se întâmplă cu vinieta Oxigen

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că Ludovic Orban şi-a depus mandatul de prim-ministru desemnat şi că a convocat pentru miercuri partidele şi formaţiunile parlamentare la consultări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.