Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kelemen Hunor uimește după ordinul dat de ministrul ungar de Externe

Inquam Photos / Octav Ganea
kelemen hunor Inquam Photos

Liderul UMDR, Kelemen Hunor, a afirmat, în legătură cu poziţia ministrului ungar de Externe, Peter Szijjarto, care le-a interzis diplomaţilor acestei ţări să participe la Ziua Naţională a României, că nu poate fi schimbat trecutul care i-a aşezat de multe ori pe baricade diferite pe români şi pe maghiari, însă mult mai important este viitorul.

'Nu comentez în nici un fel, fiindcă ceea ce a fost, a fost, a trecut şi nu a spus un lucru nou. Istoria, de foarte multe ori, ne-a aşezat pe baricade diferite şi dacă vrem şi dacă nu vrem, istoria secolului XX, multe evenimente din secolul XX pentru români şi pentru maghiari înseamnă cu totul şi cu totul altceva. Şi trebuie să ţinem cont de aceste sentimente şi nu trebuie să ne facem că nu înţelegem ceea ce s-a întâmplat cu noi. Important este dacă reuşim, pe baza discuţiilor sincere şi fără tabuuri şi fără subiecte care nu trebuie discutate, dacă reuşim să construim un viitor în acest colţ al Europei', a declarat Kelemen Hunor, pentru AGERPRES.

Citește și: ȘOC în box: Primul campion mondial din istoria României a fost ARESTAT în Italia

El a adăugat că rolul României în regiune este unul extrem de important şi chiar dacă trecutul nu poate fi schimbat, viitorul este mult mai interesant.

'Eu cred că România are un rol extrem de important de jucat în regiune şi nu numai în ceea ce priveşte politicile de securitate, dar şi în ceea ce priveşte reformarea Uniunii Europene, împreună cu celelalte ţări, fost comuniste. Şi, din acest punct de vedere, viitorul este mult mai interesant decât trecutul. Nu putem schimba trecutul şi nici nu trebuie să ne facem că se poate face o schimbare a percepţiilor unor evenimente din secolul XX', a afirmat Kelemen Hunor.

Citește și: INCREDIBIL Doi moldoveni au TRANSMIS, LIVE pe Facebook, când făceau DRAGOSTE / VIDEO

Conform publicaţiei hvg.hu, ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto le-a cerut diplomaţilor din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivităţile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. La cererea jurnaliştilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul.

'Din moment ce poporul maghiar nu are absolut nimic de sărbătorit pe 1 Decembrie, ministrul de Externe şi al Comerţului exterior le interzice tuturor angajaţilor ministerului să participe la festivităţile organizate cu ocazia zilei naţionale a României', a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de presa ungară.

Citește și: Sub orice critică: În ce hal s-a dus Elena Udrea la Digi 24 / FOTO

Ministerul român de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept 'greu de înţeles, cu atât mai mult cu cât respectul faţă de valorile şi simbolurile naţionale ale unei ţări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăşi Uniunea Europeană şi comunitatea trans-atlantică. România a fost şi este un stat care va rămâne profund ataşat respectului acestor valori'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.