Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kievul dă de pământ cu planul de pace propus de Indonezia: Greșeala majoră care îl face imposibil

Facebook
soldati armata Ucraina

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev, Oleh Nikolenko, a comentat aşa-numitul plan de pace propus de ministrul indonezial al Apărării, Prabowo Subianto, atrăgând atenţia că între Ucraina și Federația Rusă nu există "teritorii disputate", pentru a organiza referendumuri acolo, aşa cum propune Indonezia, notează Rador.

Potrivit lui Nikolenko, pacea pe termen lung în Ucraina înseamnă eliberarea teritoriilor de sub ocupația rusă, iar acest lucru este prevăzut în formula de pace propusă deja de către președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. "Indonezia este o țară importantă în regiunea Asiei de Sud-Est, care prezidează în prezent ASEAN (asociația națiunilor din sud-estul Asiei, n.r.).

Anul trecut, președintele Joko Widodo a fost primul lider asiatic care a vizitat Kievul pentru a vedea direct consecințele agresiunii ruse. Apreciem atenția pe care Indonezia, aparent trăgând concluzii din propria istorie, o acordă chestiunii restabilirii păcii în Ucraina.

În același timp, nu există teritorii disputate între Ucraina și Federația Rusă pentru a organiza referendumuri acolo" - a scris Nikolenko pe Facebook, într-un mesaj postat sâmbătă. Acesta a subliniat că Rusia a comis un act de agresiune, a ocupat Crimeea şi părți din regiunile Donețk, Luhansk, Zaporijjia și Herson, iar în teritoriile ocupate armata rusă comite crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

"Rusia trebuie să se retragă din teritoriile ucrainene, iar Ucraina trebuie să-și restabilească integritatea teritorială în cadrul granițelor recunoscute internațional. Nu pot exista scenarii alternative" - a punctat reprezentantul diplomaţiei ucrainene.

În plus, Oleh Nikolenko a remarcat că "încetarea focului, retargerea forțelor la 15 kilometri de linia frontului și crearea unei zone demilitarizate, de asmenea, nu vor funcționa". Reprezentantul MAE de la Kiev a atras atenţia că Rusia încearcă acum în toate modurile posibile să perturbe contraofensiva ucraineană, iar o încetare a focului fără retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei va permite Federației Ruse să câștige timp și să-și consolideze forţa pentru un nou val de agresiune.

"Pacea pe termen lung în Ucraina înseamnă eliberarea teritoriilor ucrainene de sub ocupația rusă. Acesta este scopul 'formulei de pace' propuse de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Invităm Indonezia să se alăture implementării active a acesteia" - a conchis Nikolenko.

Anterior, ministrul indonezian al apărării, Prabowo Subianto, a propus propriul "plan de pace" pentru Ucraina, prin care face apel la o încetare imediată a focului și crearea unei zone demilitarizate de-a lungul actualei linii de luptă. Subianto a făcut o declaraţie în acest sens în timpul unui discurs susţinut la forumul de securitate Shangri-La Dialogue din Singapore.

Subianto a afirmat că "evenimentele din Ucraina" afectează un număr mare de oameni din întreaga lume, deoarece prețurile produselor nealimentare și a surselor de energie au crescut brusc, astfel că a anunţat propriul "plan de pace".

"În primul rând, să aibă loc încetarea imediată a focului și a ostilităților. În al doilea rând, să fie retrase trupele fiecărei părţi la 15 kilometri de actuala linie a frontului și să fie instituită o zonă demilitarizată, iar, în al treilea rând, să fie creată o misiune de menținere a păcii sub auspiciile ONU, care va monitoriza respectarea regimului de încetare a focului" - propune iniţiativa ministrului indonezian al apărării.

În continuare, a propus Subianto, cu implicarea ONU, să fie organizate și desfășurate referendumuri în "teritoriile disputate", pentru a "stabili în mod obiectiv voința majorității locuitorilor din teritoriile diputate" cu privire la viziunea lor asupra propriului viitor. Prabowo Subianto a dat asigurări că Indonezia este pregătită să-și trimită reprezentanții la o astfel de misiune ONU de menținere a păcii.

"Nu știu dacă propunerea mea este acceptabilă, dar acestea sunt recomandări concrete pentru concluzia forumului vizând o detensionare cât mai rapidă și încetarea vărsării de sânge în acest conflict armat" - a subliniat Subianto

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.