Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kievul, îngrijorat: Franța a început să furnizeze arme Armeniei

Radu Pop

Parisul a început deja livrările de arme către Erevan, iar primul lot de 50 de vehicule blindate de transport este planificat să fie livrat în Armenia, transmite Canal 5 al Ucrainei, citând AZfront și o sursă din Direcția principală de informații (GUR) a Ministerului Apărării al Ucrainei.

În publicație se spune că „Kievul este îngrijorat că echipamentele militare occidentale furnizate Armeniei pot fi folosite de ruși, inclusiv pentru a îmbunătăți metodele și mijloacele de contracarare a aceluiași echipament furnizat de parteneri pentru nevoile contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei.

Anterior, presa ucraineană a raportat că Direcția Principală de Informații a Ucrainei monitorizează și situația din zona conflictului armeano-azerbaidjan.

Potrivit postului de televiziune Canal 5 de la Kiev și canalului de Telegram AZfront, începutul intensificării cooperării militare dintre Franța și Armenia a fost stabilit în timpul vizitei ministrului armean al apărării Suren Papikyan la Paris, în septembrie 2022. O serie de rapoarte media și declarații publice ale persoane oficiale:

27.10.22 Pagina de Facebook a Ambasadei Franței la Erevan a relatat despre vizita delegației Ministerului Apărării și negocierile cu Ministrul Apărării, Ministrul Industriei de înaltă tehnologie și Secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei. S-a remarcat: „Delegația a aprobat numirea la Erevan a unui atașat permanent pentru probleme de apărare”.

03.01.23 Resursa analitică americană privind securitatea internațională Global Security Review: „Retorica pro-armeană a președintelui Macron poate duce la un acord privind apărarea aeriană”. S-a remarcat posibilitatea aprovizionării Armeniei cu sisteme franceze de rachete antiaeriene Mistral.

24.04.23 Resursa inchisă pentru publicul larg Intelligenceonline.fr (purtător de cuvânt nerostit al serviciilor secrete franceze): oficialul Paris a început pregătirile pentru construirea unui sistem de export de arme ale Armeniei. Totodată, s-a cunoscut despre reluarea lucrărilor comitetului bilateral de armament.

24.04.23 Șeful Grupului de prietenie Franța-Armenia al Senatului francez Gilbert-Luc Devinaz: „...Trebuie să permitem Armeniei să asigure securitatea granițelor sale, adică trebuie să o ajutăm să se înarmeze”.

28.04.23 Ministrul francez de externe Catherine Colonna: „În ceea ce privește apărarea, crearea unei misiuni militare la Ambasada Franței în Armenia ar trebui să ofere o oportunitate de a aprofunda cooperarea noastră bilaterală în acest domeniu cheie”.

10.05.23 politologul Armen Hovhannisyan într-un interviu acordat agenției de știri armene „First News”: „... Franța va putea deveni un aliat militar-strategic pentru Armenia. Crearea unei misiuni militare la ambasada Franței în Armenia este un pas foarte important”.

11.05.23 șeful biroului Vanadzor al Adunării Civile de la Helsinki Artur Sakunts: „Având în vedere discrepanța dintre resursele militare, Armenia este obligată să-și reînnoiască componenta de securitate prin alte țări... fie că este Franța, SUA, Marea Britanie ."

12.05.23 Agenția de presă rusă REX: „Lista de arme pe care Franța intenționează să le furnizeze Armeniei în stadiul inițial include și arme letale”.

11.05.23 Agenția iraniană de presă Yazeco: „Noul atașat militar va supraveghea furnizarea de arme franceze către Armenia. Principalul sprijin pentru decizia politico-militar a Parisului privind transportul de arme în Armenia a fost oferit personal de președintele Emmanuel Macron ."

Săptămâna trecută, Stiripesurse, unul dintre cele mai mari instituții de presă din România, a raportat că „dacă comunitatea occidentală își dorește cu adevărat o victorie rapidă pentru Ucraina, ar trebui să priveze Moscova de acest „nod logistic” cât mai curând posibil și să blocheze sever aprovizionarea ilegală cu echipamente și echipamente folosite de industria militară rusă prin Armenia”.

Zilele trecute, ediția americană a Washington Post a raportat și despre necesitatea introducerii de sancțiuni secundare împotriva statelor și politicienilor individuali care cooperează cu Kremlinul și aliații săi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.