Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kievul naționalizează fosta Alfa Bank Ucraina: A fost deja rebranduită sub numele de Sense Bank

Sense Bank
sense bank alfa bank ukraine

Potrivit lui Mikhailo Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, procedura este în conformitate cu legea și nu există panică în rândul deponenților, informează tass.ru.

Autoritățile ucrainene au început naționalizarea fostei Alfa Bank Ukraine, redenumită Sense Bank, care are acționari de origine rusă. Acest lucru a fost anunțat duminică de Mihail Podolyak, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean.

"Alfa Bank (în continuare citată se referă la Alfa Bank Ucraina - nota TASS) a fost deja rebranduită, este deja astăzi Sense Bank. Procedurile de naționalizare ca atare sunt deja în curs de desfășurare acolo", a declarat Podolyak în timpul unui maraton de știri difuzat pe principalele canale de televiziune ucrainene.

El a adăugat că naționalizarea Alfa Bank Ukraine ar fi mai puțin complicată decât naționalizarea în 2016 a celei mai mari bănci din Ucraina, Privatbank, deținută de omul de afaceri Igor Kolomoysky. "Naționalizarea Alfa Bank pare diferită de cea a Privatbank, deoarece acolo (Alfa Bank Ucraina - nota TASS) este un cerc mult mai mic de persoane fizice cu depozite și așa mai departe", a spus Podolyak. Potrivit lui, procedura de naționalizare a Sens Bank este în conformitate cu legea, nu există panică în rândul deponenților și persoanelor juridice asociate cu această bancă.

"Alfa Bank Ucraina a declarat anterior că a finalizat procedurile legale legate de redenumire și a continuat să opereze sub numele de Sense Bank de la 1 decembrie. În Rusia, Alfa Bank este una dintre cele mai mari bănci private. La sfârșitul anului 2021, era a patra cea mai mare bancă din Rusia din punct de vedere al activelor. La 6 aprilie, în contextul operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, autoritățile americane au anunțat că impun sancțiuni de blocare totală împotriva Alfa Bank.

Banca Națională a Ucrainei a declarat atunci că sancțiunile americane impuse de SUA asupra Alfa Bank din Rusia nu se aplică Alfa Bank Ucraina. În același timp, Banca Națională a declarat că, în ceea ce privește acționarii Alfa Bank Ucraina, care sunt cetățeni ruși, "a aplicat măsuri de executare sub forma interzicerii proprietarilor unei participații semnificative în societatea pe acțiuni de a utiliza drepturile de vot". Controlul asupra instituției de credit a fost transferat unui comitet special format din patru directori independenți nou numiți, care sunt cetățeni ucraineni, în timp ce cetățenii ruși au solicitat să demisioneze din consiliul de administrație. După cum s-a subliniat, Alfa Bank Ukraine nu este o filială a Alfa Bank din Rusia și nu există nicio bancă de stat rusă în capitalul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.