Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kim Jong Un a adus un omagiu soldaţilor chinezi morţi în Războiul din Coreea

www.stirileprotv.ro
Kim Jong Un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a omagiat milioanele de soldaţi chinezi care au luptat până la capăt împotriva coaliţiei conduse de SUA şi au salvat astfel ţara sa de o înfrângere în timpul Războiului din Coreea, au relatat joi media oficiale, potrivit AFP, citată de AGERPRES.

Acest conflict sângeros (1950-1953) a fost primul, şi până în prezent singurul, în care armata chineză şi armata americană s-au confruntat direct într-o luptă de mare amploare.

Într-un context de tensiuni puternice între Beijing şi Washington, China acordă o mare importanţă marcării a 70 ani de la începutul angajamentului armatei sale în acest război.

China este de mult timp un aliat şi un susţinător economic al Coreii de Nord.

Fostul preşedinte Mao Zedong, al cărui fiu Mao Anying a murit în luptă în Coreea, a descris aceste relaţii ca fiind "apropiate ca buzele şi dinţii".

Relaţiile totuşi au fluctuat de-a lungul anilor din cauza ambiţiilor nucleare ale Phenianului.

Citește și: VIDEO Un fost judecător militar explică DE CE NU VREA Klaus Iohannis să declare starea de urgență

Cu toate acestea, de când negocierile dintre SUA şi Coreea de Nord sunt în punct mort, Phenianul şi Beijingul s-au reapropiat.

Kim Jong Un s-a deplasat la cimitirul 'Voluntarilor poporului' chinez, aşa cum erau numiţi aceşti soldaţi, pentru a marca această aniversare, a raportat agenţia oficială de presă KCNA, calificând intrarea Chinei în conflict drept 'contribuţia istorică la marea victorie'.

Coaliţia condusă de SUA sub drapelul ONU a reuşit să respingă trupele nord-coreene până aproape de frontieră, înainte ca Mao Zedong să trimită milioane de soldaţi pentru a ajuta forţele nord-coreene.

"Fiecare regiune a ţării noastre este strâns asociată cu sângele roşu vărsat de 'voluntarii poporului' chinez care au luptat cu curaj în războiul împotriva agresorilor imperialişti", a declarat Kim.

În numele liderului nord-coreean au fost depuse flori în faţa principalului monument din acest cimitir, precum şi la mormântul lui Mao Anying, căruia i-a adus un omagiu.

Vizita lui Kim semnifică noi raporturi între cele două state vecine, în contrast cu cele care au marcat a 65-a aniversare.

În urmă cu cinci ani, relaţiile dintre Coreea de Nord şi China erau proaste, iar Kim încă nu se întâlnise cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Războiul din Coreea s-a terminat printr-un armistiţiu, şi nu printr-un acord de pace, ceea ce înseamnă că cei doi vecini sunt, tehnic, încă în stare de război.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.