Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Kim Jong Un ales secretar general al partidului la putere în Coreea de Nord (KCNA)

The New York Times
Kim Jong Un

Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, a fost ales secretar general al Partidului Muncitorilor, la putere, al cărui preşedinte a fost până în prezent, a anunţat luni agenţia oficială KCNA, citată de AFP și preluată de agerpres.

Potrivit analiştilor, această schimbare simbolică a titulaturii îşi propune să consolideze autoritatea lui Kim Jong Un, în contextul în care Coreea de Nord suferă de o gestionare defectuoasă cronică a economiei sale şi este mai izolată ca niciodată din cauza coronavirusului.

Kim Jong Un a fost ales preşedinte al partidului la putere la precedentul congres, în 2016.

Al 8-lea Congres al Partidului Muncitorilor din Coreea de Nord (WPK), care s-a deschis marţi la Phenian, a restabilit un secretariat - abandonat în 2016 - şi a modificat titulatura funcţiilor în cauză.

Liderul nord-coreean a fost ales în unanimitate, duminică, secretar general al partidului, a informat agenţia oficială de presă nord-coreeană, KCNA. "Toţi delegaţii şi-au exprimat sprijinul deplin" cu o salvă de aplauze, a scris ea.

Această schimbare de titulatură are loc după ce Kim Jong Un s-a angajat miercuri în timpul congresului să consolideze capacităţile de apărare ale ţării, deja o putere nucleară.

Liderul comunist a admis cu acest prilej eşecul politicii sale economice, subliniind că obiectivele planului de dezvoltare cincinal adoptat în 2016 nu au fost duse la îndeplinire "în aproape toate sectoarele".

Coreea de Nord este mai izolată ca niciodată după ce şi-a închis frontierele în urmă cu un an, pentru a se proteja de răspândirea noului coronavirus, apărut în China, puternicul său vecin şi principal aliat.

Schimbarea de titulatură "este un alt mod indirect de a admite că planurile introduse în 2016 - inclusiv noul sistem al preşedintelui - nu au funcţionat cu adevărat", a comentat Ahn Chan-il, cercetător la Institut mondial de studii nord-coreene de la Seul.

"Kim a vrut să-şi modeleze o nouă imagine, diferită de cea a tatălui său - devenind +preşedinte+, dar se pare că simte nevoia să sublinieze legătura cu tatăl său pentru a-şi consolida poziţia de lider în aceste vremuri dificile", a explicat el.

Tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, decedat în 2011, a rămas secretar general etern al partidului, în timp ce bunicul lui, Kim Ir Sen, fondator al Coreii de Nord şi mort în 1994, este preşedintele tern al ţării.

Pe de altă parte, congresul Partidului Muncitorilor a ales un nou birou politic care nu o include Kim Yo Jong, sora mai mică şi consilieră a lui Kim.

Eveniment festiv al partidului de guvernământ, congresul îşi propune să consolideze autoritatea regimului şi este urmărit îndeaproape de experţii în problemele Coreii de Nord, care încearcă să idenntifice orice semn de schimbare în politica uneia dintre cele mai izolate ţări din lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.