Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohanis a participat la cel de al doisprezecelea summit Asia-Europe Meeting (ASEM)

iohanis

Cu ocazia participării președintelui României la cel de al doisprezecelea summit Asia-Europe Meeting (ASEM), președiția României a emis următorul comunicat

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat, în perioada 18-19 octombrie a.c., la Bruxelles, Regatul Belgiei, la lucrările celui de-al doisprezecelea Summit Asia-Europe Meeting (ASEM), cu tema „Parteneri globali pentru provocări globale”. Președintele Klaus Iohannis a susținut o alocuțiune în cadrul primei sesiuni de lucru a Summitului „Building the future together: Promoting inclusive growth and sustainable connectivity”.

Summitul a reunit cei 53 de parteneri ASEM într-un moment de creștere a interacțiunilor și inter-conectivităților dintre Europa și Asia.

Cu această ocazie, a fost adoptat un document comun intitulat „Parteneri globali pentru provocări globale”, în care liderii ASEM au abordat oportunitățile și provocările cu care se confruntă Europa și Asia într-o lume în schimbare accelerată.

În alocuțiunea sa, Președintele României a salutat activitatea ASEM, care, de-a lungul existenței sale de peste două decenii, s-a consolidat într-un proces multidimensional de dialog intra-regional și de cooperare. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a asigurat că România va continua să promoveze activ și responsabil procesele de consolidare a cooperării Europa-Asia, inclusiv pe perioada Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care o va exercita în primul semestru al anului 2019.

În acest context, Președintele României a evocat că setul de Concluzii ale Consiliului „Connecting Europe and Asia - Building blocks for an EU strategy”, adoptate la 18 octombrie a.c., reprezintă baza potrivită pentru un cadru politic optim de dezvoltare a conectivității între Europa și Asia, evidențiind, totodată, că dezvoltarea acestei politici demonstrează faptul că promovarea conectivității este parte integrantă a politicilor de extindere și de vecinătate ale Uniunii Europene. Astfel, Președintele Klaus Iohannis a relevat că această nouă abordare strategică este aplicată în premieră de către Uniunea Europeană în relația cu statele partenere din Asia, cu obiectivul de a construi conectivități durabile și sustenabile cu statele partenere asiatice.

Președintele României a apreciat că, pentru țara noastră, căile navigabile pe Dunăre și la Marea Neagră reprezintă coridoare de transport esențiale, încurajând includerea lor în rețelele de transport intra-regionale mai ample și în rețelele Europa-Asia.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a evocat caracterul multidimensional al proceselor de conectivitate, acestea fiind întregite de educație și de contactele inter-umane de pe cele două continente, relevând că România acordă o importanță deosebită acestei dimensiuni.

În acest sens, Președintele României a evidențiat că țara noastră va găzdui, în luna mai a anului viitor, sub egida „Connecting education: inclusion, mobility and excellence in support of the Sustainable Development Goals”, o serie de reuniuni circumscrise cadrului de cooperare ASEM - Reuniunea miniștrilor educației ASEM, Forumul studenților și Conferința rectorilor Fundației Asia-Europa (ASEF)” se arată în comunicatul președinției.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.