Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a dezamăgit în primul său mare dosar de președinte

administratia prezidentiala

Hotnews:

Inevitabilul s-a intimplat. Romania a fost infrinta la vot in chestiunea refugiatilor si acum trebuie sa accepte exact atitia migranti cit a cerut Comisia Europeana. Era de asteptat, asa cum am prognozat acum doua saptamini. E un esec al lui Klaus Iohannis, dar, mai important, un esec major de politica externa pentru Romania. In primul sau mare dosar de cind e presedinte, Klaus Iohannis a dezamagit. Mai mult, el si-a proiectat singur imaginea unui presedinte ezitant, lipsit de forta, incapabil sa fie lider.Iohannis a lansat, in prima lui iesire publica pe problema migrantilor (7 septembrie, in conferinta de presa) trei provocari. Una pentru el, una pentru Romania si una pentru electorat. Le-a pierdut pe toate... Klaus Iohannis si-a riscat imaginea cind a spus in 7 septembrie ca "La noi, numărul de refugiaţi nu poate să crească, decât dacă noi vrem să primim mai mulţi". Astazi, 23 septembrie, a anuntat ca nu poate contesta la Consiliul European decizia (asa e, nu are cum). Mai mult, a facut o pirueta logica si a anuntat ca "numarul de refugiati nu e mare... problema poate fi gestionata usor de Romania"... Cind tragem linie dupa toata discutia privind refugiatii, avem urmatorul bilant trist: Romania a votat cot la cot cu Ungaria, Cehia si Slovacia, impotriva tuturor celorlalte state membre. Cum a ajuns aici Romania, e o alta discutie: ca Merkel poarta raspunderea fiindca i-ar fi chemat pe refugiati si atunci Germania trebuie sa rezolve problema, ca nu avem capacitatea sa gestionam mai multi, ca ne temem de atentate etc. Ramine insa faptul ca Romania s-a plasat alaturi de cele mai eurosceptice tari din UE, iar Iohannis - alaturi de tarile cu cei mai nationalisti lideri ai momentului... Dintre toti liderii politici romani, Klaus Iohannis era cel mai indreptatit sa transmita electoratului o pozitie toleranta fata de imigranti/refugiati. Din doua motive: are cel mai mare grad de incredere (si isi poate exercita leadership-ul fara teama de alegeri iminente), si este un minoritar. Alegerea sa ca presedinte a fost in sine simbolica pentru toleranta romanilor, a dus la o deschidere majora in mentalul colectiv. Era momentul ca Iohannis sa profite de aceasta deschidere si sa promoveze toleranta fata de strain, fata de cel diferit... Iohannis a pierdut si aceasta provocare fata de electorat. In loc sa mearga pe drumul greu, dar corect, el a ales solutia facila si populista. Cu acest esec la activ in prima batalie importanta a mandatului, incapabil sa provoace acasa caderea unui premier intrat in corzi, Iohannis pleaca intr-o lunga calatorie peste Ocean. In loc sa ajunga la Washington ca un lider real, cu forta si agenda clara, presedintele se prezinta intr-o postura slabita. Aproape un lame duck, doar ca mai are peste patru ani pina la finalul mandatului.

Evenimentul Zilei:

Sub conducerea lui Victor Ponta, PSD s-a deplasat mult către Centru, astfel că la ora actuală e greu să deosebești între PSD și PNL. Recentul Congres al Laburiștilor britanici a adus cu sine, prin alegerea drept președinte a lui Jeremy Corbyn, victoria aripii de Stînga într-un partid transformat de Tony Blair, idolul lui Victor Ponta, într-o anexă a Partidului Conservator. Visez la un Congres al PSD în urma căruia să se scrie, de către întreaga presă, că a invins prin victoria lui X aripa de Stînga sau de Drepta a Partidului. Asta ar însemna ca înainte de toate, candidații să fi fost obligați să prezinte o platformă politică sau măcar poziția lor față de cîteva mari provocări care stau în fața PSD din următorii ani. Vede cineva în ceea ce spun candidații vreo boare din ceea ce s-ar numi Platformă? A zis ceva de o platformă doar Liviu Dragnea, cel care pare, pînă la ora actuală, candidatul care și-a luat în serios campania pentru președinția partidului. Pînă cînd nu vom vedea Platforma avem toată îndreptățirea să credem că viitorul Congres al PSD va fi un eșec mai mare decît Consiliul din martie 2015, altfel spus decît pierderea prezidențilalelor.

Ziarul Financiar:

Guvernul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă care autorizează statul să înfiinţeze companii de stat, să participe la capitalul social al unor societăţi existente sau nou înfiinţate sau la majorarea capitalului social al societăţilor la care este acţionar.  Adoptarea ordonanţei marchează, simbolic deocamdată, reîntoarcerea statului în piaţă după zeci de ani în care singurul mandat a fost: „Vindeţi!“. Statul va putea, de pildă, să cumpere acţiuni Petrom vândute de Fondul Proprietatea, ceea ce nu poate face pe legislaţia curentă... „Nu avem de gând deocamdată să cumpărăm (acţiuni Petrom, unde statul mai deţine 20% din acţiuni – n. red.), dar, dacă am vrea, am putea (în urma adoptării ordonanţei de urgenţă de ieri – n. red.)“, a explicat ministrul energiei Andrei Gerea. Ordonanţa, aşa cum este ea, se referă la companiile din energie aflate în curtea Ministerului Energiei, dar, potrivit ministrului de resort, nu este exclus să se decidă ca ea să fie aplicată şi în alte sectoare.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.