DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Klaus Iohannis a găsit ARTIFICIUL care a îngenuncheat Guvernul: SECRETUL din spatele respingerii miniștrilor

enational.ro
pupa klaus

Președintele Klaus Iohannis a emis argumentația pentru care nu îi acceptă pe Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare și Mircea Drăghici la Transporturi. Președintele a găsit un artificiu în documentația trimisă de Guvern, la propunerile de miniștri și s-a folosit de acesta pentru a respecta legea, Constituția și decizia Curții Constituționale, dar și pentru a câștiga bătălia politică. Mai concret, Guvernul se pare că a uitat să trimită documente din care să reiasă că Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici sunt compatibili cu funcția de ministru. În lipsa unor astfel de documente, președintele a explicat Guvernului că nu există argumentele de legalitate și, pe cale de consecință respinge propunerile.

Citește și: ALERTĂ - Klaus Iohannis motivează RESPINGERILE miniștrilor: 2 scrisori către Viorica Dăncilă

”Urmare adresei dumneavoastră nr. 5/6690 din data de 22 noiembrie 2018 precum și adreselor nr. 5/5864 și nr. 5/5865, ambele din data de 30 noiembrie 2018, prin care ați înaintat propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice a doamnei Lia-Olguța Vasilescu, respectiv de numire în funcția de ministru al transporturilor a domnului Mircea-Gheorghe Drăghici, ca urmare a propunerii de revocare/de constatare a vacanței funcției,

Văzând incidența dispozițiilor art. 85 alin. (2) precum și ale art. 105 din Constituție și ținând seama de jurisprudența Curții Constituționale,

Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului,

Vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs.”, Acesta este comunicatul Administrației Prezidențiale.

Cel mai important pasaj din argumentația președintelui este ”Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001”.

Asta înseamnă că cei de la Guvern nu au trimis președintelui nicio dovadă că Mircea Drăghici și Lia Olguța Vasilescu sunt în perfectă stare de legalitate și compatibili cu funcția de ministru.

Iată articolele din Constituție și din legea 90/2001 invocate de Klaus Iohannis:

Articolul 85, alineat 2 din Constituție.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

Articolul 105.

(1) Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial.

Articolul 2 din Legea 90/2001

Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute în cartea I titlul IV din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.RO

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.