Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a lăudat evoluțiile pozitive din mediul de afaceri românesc

klaus iohannis

Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul celei de-a XXIV-a ediții a Topului Național al Firmelor Private din România, eveniment organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România. Președintele a lăudat evoluția afacerilor din România, însă a atras atenția și asupra numărului mic de tineri antreprenori.

"Este important să remarcăm evoluțiile pozitive din mediul de afaceri românesc. În același timp, trebuie să abordăm deschis și neajunsurile cu care vă confruntați, care trebuie înlăturate profund și cât mai curând. Cel mai recent chestionar al dumneavoastră arată că întreprinzătorii consideră birocrația, corupția, fiscalitatea și controalele excesive drept principalele dificultăți cu care se confruntă IMM-urile.

Citește și: Poziție FERMĂ a lui Iohannis: 'La aceste provocări trebuie să răspundem cu PROMPTITUDINE'

În prezent, competitivitatea firmelor este dependentă, în principal, de capacitatea adaptării rapide și eficiente la exigențele pieței. Lipsa de transparență și predictibilitate, reglementările complexe și dificil de urmat, induc rigidități și atrofiază inițiativa antreprenorială.

În privința ușurinței de a face afaceri în România, raportul „Doing Business” al Băncii Mondiale arată un scor cu aproape 6% peste media regională în 2016, ceea ce ne plasează, în continuare, pe locul 37 în lume. Ariile problematice țin de deschiderea unei afaceri și obținerea autorizațiilor și avizelor de construire.

În privința situației actuale a IMM-urilor, datele ne arată dinamici încurajatoare. În ultimii 5 ani, potrivit datelor disponibile, numărul de firme a crescut cu circa 3%, numărul salariaților din sectorul IMM a crescut cu aproape 4%, iar cifra de afaceri a IMM-urilor a crescut cu peste 22%. Aceste date arată clar că întreprinderile mici și mijlocii cresc, atât cantitativ, cât și valoric. Potențialul sectorului dumneavoastră este unul imens și sunt convins că, prin creșterea IMM-urilor, care pot fi coloana vertebrală a economiei noastre, vom simți și consolidarea clasei de mijloc.

Un alt semnal pozitiv din ultimul dumneavoastră raport privește accesul la finanțare. În 2015, circa 82% din întreprinzătorii chestionați se autofinanțau. În 2016, numărul întreprinzătorilor care utilizează surse proprii de finanțare a scăzut cu 10 puncte procentuale, fapt încurajator pentru nevoia atragerii de capital din alte surse.

Pe de altă parte, observăm cu părere de rău că încă nu reușim să atragem mai mulți tineri spre antreprenoriat. Datele recente arată că numărul de tineri asociați a fost în scădere în ultimii ani. În prezent, aceștia reprezintă doar 10% din totalul asociaților și acționarilor.", a spus președintele României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.