Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis a primit, la Cotroceni, delegaţia Comitetului Evreiesc American

presidency.ro
Iohannis Comitetul Evreiesc American

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit vineri, 19 ianuarie a.c., la Palatul Cotroceni, o delegație a Comitetului Evreiesc American (American Jewish Committee - AJC), condusă de președintele executiv, domnul David Harris. La întrevedere a participat și domnul Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România (FCER), potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale remis ŞTIRIPESURSE.RO.

Citeşte şi: Afaceristul Nelu Iordache iese la rampă după audierea la DNA: Explicaţii HALUCINANTE despre întâlnirea cu ambasadorul Olandei

Președintele României a reînnoit, cu acest prilej, mulțumirile adresate AJC pentru invitarea sa, ca oaspete de onoare, la Forumul Global al organizației, care s-a desfășurat la Washington în iunie 2017, și pentru acordarea prestigioasei distincții ,,Light Unto the Nations”. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru întreaga activitate a AJC, inclusiv pentru buna cooperare cu FCER, și a asigurat că autoritățile române vor continua să manifeste deschidere deplină față de comunitatea evreiască, în spiritul toleranței și al diversității și în baza angajamentului ferm pentru combaterea manifestărilor extremiste, a rasismului, antisemitismului şi a xenofobiei, precum şi pentru asumarea trecutului şi comemorarea victimelor Holocaustului.

La rândul său, Președintele executiv al AJC a felicitat România pentru performanţele obţinute în această direcţie şi a încurajat autoritățile române să continue să dezvolte educaţia pe tema Holocaustului. David Harris a apreciat în mod deosebit modul în care România a exercitat președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), în perioada martie 2016 – martie 2017, remarcând rezultatele obținute în domeniul educației și cercetării pe tema Holocaustului, mai ales adoptarea definiției de lucru a antisemitismului, instrument important în combaterea acestuia.

Întâlnirea a reprezentat un bun prilej pentru un schimb de opinii deschis privind Parteneriatul Strategic dintre România și SUA și relațiile privilegiate dintre România și Israel, la aprofundarea cărora AJC dorește să își aducă contribuția în continuare.

Președintele executiv al AJC a mulţumit Preşedintelui României pentru tot ceea ce face ţara noastră în cadrul Parteneriatului Strategic cu SUA, dovedind că este un partener puternic şi angajat, pe care SUA se pot baza. În acest sens, David Harris s-a referit inclusiv la vizita pe care Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat-o la Washington în iunie 2017, exprimând aprecieri deosebite pentru rezultatele întâlnirii cu Preşedintele Donald Trump.

De asemenea, oficialul AJC a accentuat importanța pe care Comitetul Evreiesc American o acordă vocii puternice pe care România o are la nivel european şi regional, precum şi în ceea ce privește relația transatlantică și alte teme de interes major, subliniind, totodată, aprecierea față de sprijinul constant al țării noastre pentru consolidarea relației UE-Israel.

În cadrul întâlnirii, au fost împărtășite evaluări cu privire la situația din Vecinătatea Estică, inclusiv din Republica Moldova şi Ucraina, relaţiile cu Rusia, evoluțiile în dosarul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, situația din Iran, procesul de pregătire a Summitului „Iniţiativei celor 3 Mări” de la Bucureşti din toamna acestui an, riscurile creșterii curentelor extremiste în Europa și modalitățile de combatere a acestora.

Președintele executiv al AJC a mulțumit Președintelui României pentru poziția echilibrată a țării noastre în dosarul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu și pentru votul de „abținere” al României cu ocazia adoptării Rezoluției Adunării Generale ONU din luna decembrie privind statutul Ierusalimului. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a reiterat poziția cunoscută, consecventă, a României în acest dosar și a arătat că urmărește evoluțiile cu deosebită atenție, considerând că, în prezent, este necesară reînnoirea eforturilor internaționale pentru redresarea nivelului de încredere între părți și relansarea dialogului direct.

Totodată, discuțiile au vizat aspecte de interes pentru comunitatea evreiască din România, cum ar fi restituirea proprietăţilor şi proiectul Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România.

Fondată în 1906, AJC este una dintre cele mai vechi organizații evreiești din Statele Unite ale Americii, militând pentru combaterea antisemitismului la nivel global, promovarea drepturilor omului, a pluralismului religios și consolidarea comunităților evreiești din Statele Unite și de pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.