Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis: Absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru democrație

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis joi, într-un mesaj la Summitului Tinerilor, că pericolul cel mai mare pe care o democrație trebuie să îl evite este neimplicarea cetățenilor în mecanismele democratice, iar absenteismul tinerilor ar fi catastrofal.

„Ultimii ani au fost marcați de evenimente dramatice, care au avut un impact semnificativ asupra vieții tinerilor. Pandemia de COVID-19 a făcut mai dificil accesul la educația de calitate, cu precădere în rândul tinerilor din mediul rural. Autorităților le revine responsabilitatea să remedieze aceste deficiențe și să le asigure tinerilor condițiile pentru a-și atinge potențialul, indiferent de mediul din care provin sau de situația financiară a familiei. Pentru tineri, găsirea unui loc de muncă într-o societate extrem de dinamică impune o adaptare permanentă, iar statul ar trebui să găsească soluții mai apropiate de nevoile reale ale pieței muncii”, a spus Iohannis.

„Spre exemplu, dificultățile din anii de pandemie au impus ajustări astfel încât activitățile să devină mai flexibile, iar alternativa de a lucra de la distanță să fie o opțiune încurajată în toate domeniile în care acest lucru este posibil. Este o schimbare de raportare la locul de muncă pe care tinerii o resimt într-o mai mare măsură și care necesită în continuare un cadru legislativ adaptat așteptărilor și nevoilor noilor generații”, a adăugat șeful statului.

„Într-o democrație matură și sănătoasă, toți membrii societății trebuie să fie reprezentați, în mod echitabil, la nivel decizional. De aceea este nevoie de o reprezentativitate mai mare a tinerilor și de încurajarea lor să fie activi și vocali, inclusiv prin exprimarea opțiunilor de vot. Pericolul cel mai mare pe care o democrație trebuie să îl evite este neimplicarea cetățenilor în mecanismele democratice, iar absenteismul tinerilor ar fi catastrofal pentru viitorul nostru, al tuturor. Tinerii pot contribui semnificativ la construcția unor societăți mai tolerante, incluzive și lipsite de discriminare și prejudecăți, în care sunt promovate valori precum empatia, altruismul și solidaritatea. Un exemplu elocvent în acest sens este modul în care tinerii au acționat, în mod voluntar, în timpul pandemiei, dar și în sprijinirea refugiaților din Ucraina, încă de la începutul războiului”, a menționat președintele României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.