Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis: Balcanii de Vest, vitali pentru noi în Europa

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că Balcanii de Vest sunt vitali pentru Europa, punctând că, în această zonă, trebuie mers pe calea diplomatică şi pe cea a ajutoarelor de dezvoltare. "Balcanii de Vest sunt vitali pentru noi în Europa, fiindcă ţin de Europa. Faptul că acolo au reapărut foarte multe probleme ne îngrijorează şi cu toţii am discutat despre felul în care putem să ne implicăm pentru a contribui la rezolvarea problemelor din zonă şi sunt destul de multe probleme. Calea diplomatică este evident cea mai la îndemână, dar şi calea ajutoarelor de dezvoltare trebuie mai bine explorată", a spus Iohannis, după Consiliul European de la Bruxelles.

El a arătat că în cazul Balcanilor de Vest există o coordonare între UE şi NATO. "În toate chestiunile NATO şi UE se corelează şi se completează. Ar fi inutil şi contraproductiv să ne concurăm. Nu-şi doreşte nimeni aşa ceva. În toate problemele care ne privesc pe toţi poziţiile sunt armonizate şi intervenţiile sau abordările sunt corelate", a afirmat Iohannis.

Preşedintele Iohannis a precizat că joi, în şedinţa formală a Consiliului European, a fost reales, cu doar un vot împotrivă, Donald Tusk în calitate de preşedinte al acestui for. "Au fost discuţii şi la acea alegere, însă în final cred că lucrurile au intrat pe un făgaş normal şi foarte bun şi faptul că a fost ales cu doar un vot împotrivă arată că lumea a fost şi este mulţumită de prestaţia dlui preşedinte Tusk", a spus şeful statului. Potrivit acestuia, au existat şi alte teme abordate la Consiliul European, şi anume creşterea, ocuparea şi competitivitatea, reuşitele privind piaţa internă şi migraţia. El a arătat că în ceea ce priveşte migraţia acest fenomen trebuie mai bine controlat.

"Toţi au fost de acord că un lucru esenţial este sprijinul şi ajutorul care trebuie dat ţărilor de origine. Un accent foarte puternic a căzut pe Africa, ce devine o sursă extrem de importantă de migraţie şi este interesul nostru, al tuturor să intervenim acolo la sursă şi să ajutăm ţările de acolo", a susţinut preşedintele Iohannis, conform Agerpres. Şeful statului a mai arătat că s-a discutat foarte puţin despre North Stream II, Danemarca solicitând clarificări despre acest proiect.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.