Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis dă o lovitură simbolică intereselor rusești: a semnat pentru retragerea României din CIIST

Inquam Photos / George Calin
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 6 aprilie, un decret care face referire la relația României cu Rusia.

„Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea încetării valabilității, prin denunțare, a Convenției referitoare la înființarea Centrului internaţional de informare științifică şi tehnică, semnată la 27 februarie 1969 la Moscova (PL-x 704/07.11.2022)”, arată administrația prezidențială.

Care era rolul CIIST

„Centrul internațional de informare științifică și tehnică este o organizație interguvernamentală, cu sediul la Moscova, înființată în 1969, România fiind țară membră fondatoare. CIIST a avut un rol determinant în diseminarea informațiilor privind rezultatele obținute în activitatea de cercetare, în perioada când aceste informații nu aveau circulația largă de astăzi. În prezent, România nu mai este reprezentată la CIIST, din anul 2015 nemaiexistând participări românești la acțiunile CIIST, iar dezvoltările în domeniul comunicațiilor electronice permit reprezentanților comunității științifice o comunicare directă.

Astfel, scopul pentru care a fost înființat CIIST, respectiv „sprijinirea informațională, analitică, consultativă și organizațională a colaborării internaționale în domeniul științei, tehnologiei și afacerilor”, și-a pierdut relevanța, iar scopul actului normativ este retragerea României din această organizație”, se arăta în expunerea de motive invocate de Guvernul României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.