Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, despre copilul mort în fosa septică: 'Este dureros şi revoltător'

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că tragedia recentă din judeţul Iaşi, în care un copil de 3 ani şi-a pierdut viaţa după ce a căzut în fosa septică din curtea unei şcoli, este dureroasă şi revoltătoare, iar această dramă, care din nefericire nu este un caz singular, arată că, în continuare, în multe şcoli din România siguranţa spaţiului educaţional nu este garantată şi nici nu reprezintă o prioritate, informează News.ro.

Citește și: Incendiu puternic în Constanța: două femei au fost salvate de 15 pompieri

Preşedintele mai precizează, într-un comunicat de presă, că peste 4 milioane de români, copii şi adulţi, se află aproape 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână, în instituţiile de învăţământ preuniversitar şi că toţi trebuie să se simtă şi să fie în siguranţă în şcolile lor, iar asigurarea unor spaţii adecvate nu poate fi doar un simplu deziderat, ci este o obligaţie a tuturor factorilor responsabili.

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, încă din 2015, un plan pe trei ani pentru autorizarea tuturor şcolilor. Un astfel de plan nu a fost elaborat nici până în prezent de autorităţi, care încearcă mai degrabă să se derobeze de această responsabilitate. Nicio planificare strategică nu poate fi realizată în absenţa unei situaţii exacte şi actualizate cu privire la infrastructura şcolară. Practica de ani de zile a instituţiilor publice de a raporta cifre diferite şi inexacte trebuie să înceteze pentru că politicile educaţionale şi investiţiile din sistem sunt eficiente doar dacă se bazează pe date complete şi corecte, se mai arată în comunicat.

Preşedintele României reiterează mesajul pe care îl transmite de patru ani: este imperativ ca toate şcolile să aibă avize sanitare, autorizaţii de funcţionare şi să fie sigure pentru toţi cei care le trec pragul, iar Guvernul are obligaţia ca toate acestea să fie realizate în regim de urgenţă.

Totodată, Klaus Iohannis solicită tuturor partidelor politice să îşi mobilizeze reprezentanţii de la nivel local să facă toate demersurile ca problemele grave existente în unităţile de învăţământ să fie rezolvate. „Responsabilitatea acestui plan revine autorităţilor locale şi centrale, în mod egal, şi trebuie asumată ca atare. Situaţia în care se găsesc încă multe şcoli din ţară este o ruşine naţională pentru România europeană a anului 2019”, se arată în comunicat.

Un copil de trei ani a murit, luni, după ce a căzut în fosa septică din curtea unei şcoli din comuna ieşeană Brăieşti, poliţiştii demarând cercetări pentru ucidere din culpă. O anchetă a fost declanşată şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi.

Incidentul s-a petrecut luni după-amiază, în curtea şcolii din satul Buda, comuna Brăieşti, judeţul Iaşi.

Copilul venise la fratele său, elev la şcoala din localitate, care împreună cu alţi colegi desfăşurau nişte activităţi în curtea instituţiei de învăţământ.

La un moment dat, băiatul în vârstă de trei ani a dispărut, el fiind găsit căzut în fosa septică. Copilul ar fi călcat pe capacul ruginit al fosei, apoi a căzut în interiorul acesteia şi s-a înecat.

Băiatul are şapte fraţi, iar patru dintre ei învaţă la şcoala unde s-a produs tragedia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.