Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, despre discuțiile purtate cu Roberta Metsola: 'Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen va întări considerabil UE'

Captură video
iohannis strasbourg

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Strasbourg, că una dintre temele de discuție cu președinta Parlamentului European Roberta Metsola a fost aderarea României la Spațiul Schengen, mulțumindu-i pe această cale pentru sprijinul constant și ferm.

„Întotdeauna avem discuții foarte bune și evident i-am mulțumit pentru sprijinul constant și ferm pentru obiectivul nostru, al românilor, de a intra în Spațiul Schengen. Apartenența deplină a României la Spațiul Schengen, inclusiv cu frontierele terestre cât mai curând, va întări considerabil UE și securitatea UE și va înlesni coeziunea și cooperarea dintre noi”, a spus Iohannis.

O altă temă de discuție a vizat alegerile europarlamentare. „Ne pregătim pentru decizii pe termen lung pentru viitorul nostru ca UE, inclusiv adoptarea noii agende strategici. Vorbim de extinderea UE, despre gestionarea migrației, stimularea competitivității sau întărirea pieței interne. Pe scurt, demersuri care să ne consolideze UE intern și extern și foarte important, după părerea mea, să consolideze rolul global al UE. Am apreciat foarte mult eforturile doamnei președinte de reformare a Parlamentului European prin măsuri ferme, clare, curajoase, de creștere a transparenței, a responsabilității și a integrității”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European, că România este unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a UE. Totodată, președintele a spus că ridicarea în martie a frontierele aeriene și maritime pentru România trebuie urmată în cel mai scurt timp de eliminarea controalelor la frontierele terestre. „Doar astfel vom aveam reflectarea corectă și concretă a contribuției pe care România o aduce la consolidarea securității întregii UE”, a punctat președintele.

„România este unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a UE. Aderarea ne-a adus beneficii indiscutabile și dintre cele mai concrete. Fondurile europene intrate în România de la momentul aderării ne-au permis să realizăm proiecte esențiale de infrastructură. Peste 600 de mii de tineri români au participat la programul Erasmus, însușindu-și astfel modul de viață european. UE înseamnă un spațiul al siguranței, ai protecției, al prosperității și al diversității. UE rămâne prin excelență un spațiu al liberei circulații. Ridicarea în martie a frontierele aeriene și maritime trebuie urmată în cel mai scurt timp de eliminarea controalelor la frontierele terestre. Doar astfel vom aveam reflectarea corectă și concretă a contribuției pe care România o aduce la consolidarea securității întregii UE”, a spus Iohannis, în plenul PE.

Seria de dezbateri „This is Europe” din cadrul Parlamentului European a fost demarată în 2022, la scurt timp după declanşarea războiului împotriva Ucrainei. În perioada 2022 - 2023, s-au desfăşurat 12 astfel de reuniuni cu lideri europeni, scopul fiind acela de a reafirma valorile europene şi unitatea, de a consolida dezbaterea democratică pe teme de actualitate şi de a genera o viziune consistentă privind viitorul proiectului european.

În octombrie 2018, preşedintele României a susţinut un discurs în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind viitorul Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.