Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, despre jocurile de la vârful UE: Funcțiile-cheie, negociate la o cină informală

Inquam Photos / Octav Ganea
Klaus Iohannis miting PNL Victoriei

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Bruxelles, înainte de reuniunea Consiliului European, că viitoarele posturi de conducere din UE se vor discuta la cină informală, șeful statului fiind rezervat cu privire la șansele PPE de a-și impune candidatul la șefia Comisiei Europene.

„Începem peste câteva minute Consiliul European de vară. De data aceasta avem teme foarte importante de discutat. În prima parte a sesiunii discutăm Agenda Strategică pentru următorul mandat. Este un pas care a fost pornit la Summitul de la Sibiu, unde s-au stabilit principiile pe care vom merge când discutăm Agenda Strategică. Avem un draft elaborat pentru această agendă, un draft care se inspiră în puncte esențiale din documentul de la Sibiu, din Declarația de la Sibiu și cred că astăzi vom aproba o agendă care va fi foarte bună pentru următorul mandat și vine cu chestiuni care au fost antamate, cum am spus, la Sibiu. În a doua parte, cina informală, vom discuta despre ocuparea posturilor cheie din administrația Uniunii. Această chestiune este fără o agendă specifică, va fi o discuție liberă și credem că vom face pași înspre o soluționare. Nu mă aștept, însă, ca până la final să avem o decizie care poate fi trimisă în Parlament, dar asta rămâne, sigur, de văzut”, a zis Iohannis.

Întrebat dacă se așteaptă ca PPE să dea președintele Comisiei Europene, șeful statului a zis:

„Suntem în plină negociere politică și fiecare parte încearcă să se poziționeze cât poate de favorabil în această negociere. Nu vreau să comentez zvonuri sau să fac eu pronosticuri. Intrăm toată lumea în această fază de negocieri, grupurile de partide, liderii de guverne, de state, și când vom termina această negociere se va anunța public rezultatul. Vor fi încă mulți pași intermediari. Sper să reușim totuși într-un timp rezonabil să finalizăm aceste negocieri fiindcă este important să avem un rezultat cât se poate de repede”.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Subiectele aflate pe agenda de discuţii a reuniunii Consiliului European se referă, în principal, la numirile pentru posturile de conducere în instituţiile europene pentru noul ciclu instituţional, adoptarea Agendei Strategice a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, viitorul buget multianual al Uniunii, combaterea schimbărilor climatice, precum şi relaţiile externe.

De asemenea, la reuniunea Consiliului European vor fi abordate propunerile de recomandări specifice de ţară pentru anul 2019 elaborate de Comisia Europeană, recomandări ce urmează să fie adoptate în cursul lunii iulie.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor discuta şi ultimele evoluţii în procesul privind retragerea Marii Britanii din UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.