Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Klaus Iohannis, despre testul COVID-19 obligatoriu pentru românii care vin din străinătate: E posibil, dacă numărul cazurilor crește

Facebook
klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Cotroceni, că este posibil să se introducă „o formă de control” a stării de sănătate a românilor care se întorc din străinătate, dar că nu s-a luat încă o decizie, după ce ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a spus că România ar putea impune testarea la intrarea în ţară a cetăţenilor care vin din state cu indice mai mare de infectare.

Jurnalist: Nelu Tătaru a anunțat astăzi că România ar putea introduce teste obligatorii la sosirea în țară. Dumneavoastră cât de oportună vedeți o astfel de măsură pentru românii care sosesc din diasporă și cine ar urma să suporte costurile în opinia dumneavoastră?

Președintele României: Aceasta sigur este o chestiune care se va discuta la Ministerul Sănătății și la Comitetul Național. Însă este o măsură care știm cu toții că a fost deja introdusă de mai multe țări din Uniunea Europeană, acolo unde numărul de infectări este într-o creștere puternică. Vom analiza cu foarte mare atenție dacă pentru România așa ceva este necesar sau nu, şi în măsura în care vom constata o creștere a numărului de cazuri este posibil, încă o dată, nu există o decizie, este posibil să se introducă o formă de control.

România ar putea solicita teste pentru depistarea noului coronavirus sau ar putea impune testarea la intrarea în ţară a cetăţenilor care vin din state cu indice mai mare de infectare, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, precizând că această propunere este "în studiu".

Potrivit ministrului, această situaţie este discutată la nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), urmând a fi făcută o propunere Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) şi Guvernului.

Întrebat dacă România ia în calcul să introducă testarea celor care vin din străinătate, Nelu Tătaru a răspuns: "Avem în studiu şi avem în discuţie la nivelul INSP, urmând să propunem CNSU şi Guvernului pe această temă astfel de decizie. (...) Noi evaluăm în fiecare săptămână şi am şi luat decizia de a putea propune către CNSU şi către Guvern acele decizii vizavi de testare".

El a spus că vor suporta costul testului cei care vin în ţară.

"În acest moment avem în plină discuţie prima variantă, în care să avem un test nu mai vechi de 72 de ore, dar avem şi varianta în care se pot testa ajungând aici, rămânând în carantină până află rezultatul. Doar cele (ţările - n.r.) pe care le avem pe listă şi care au un indice mai mare decât al ţării noastre", a arătat ministrul Sănătăţii, prezent la Institutul Clinic Fundeni

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.